Skriver krönikor om sitt vardagsliv
ST-medlemmen Charlotta Nordell arbetar med skolsamverkan på Arbetsförmedlingen i Gävle. Vid sidan av jobbet skriver hon krönikor i Gefle Dagblad om livet med tonåringar, man och vardagsbestyr.
Hur blev du krönikör?
– Jag driver en blogg och blev uppsnappad av Radio P4 Gävleborg där jag pratar om vardagliga ämnen varannan vecka. I höstas hörde Gefle Dagblad av sig så nu skriver jag för dem en gång i månaden.
Vad skriver du om?
– Barn, familj, tillkortakommanden och vardagliga händelser. Jag är inte typen som skriver om djurförsök eller kriget i Syrien. Det ligger inget politiskt i mina krönikor. Jag var så förbaskat less på hur folk skrev på Facebook om sina trevliga män, barn och välstädade hem. För jag visste ju att ingen har det så hela tiden egentligen. Det var därför jag startade bloggen Cheese and whine, alltså »Ost och gnäll«, där jag skriver om vardagen med man och barn på ett ärligt, roligt och igenkännande sätt.
Hur reagerar familjen på att du lämnar ut dem?
– Det är berättelser med hälften ljug och hälften sanning. Skriver jag att jag är arg på min man som inte plockar ur tvätten eller på en av tonåringarna så kan det vara någon annans man eller barn, som jag har hört om någonstans. Men det är klart att mycket är självupplevt också. Mina tonåringar tycker att det är väldigt pinsamt att ha en mamma som skriver som jag skriver. När de var mindre tog bloggen paus några år.
Vad blir nästa steg? Hur ser framtiden ut?
– Vi har en populär standupklubb som heter Gasta i Gävle där jag kör någon gång i månaden. Det är roligt men jag ser nog ingen karriär i det. Jag skulle vilja skriva mer, men inte på heltid, för jag älskar mitt jobb på Arbetsförmedlingen och det viktiga arbete som vi gör. Att få göra skillnad både i det lilla när jag förmedlar arbete till personer med funktionsnedsättning, och i det stora när jag är ute på skolorna.
Vad har du för nytta av skrivandet i ditt jobb?
– Jag ser stor skillnad på det och mitt jobb, även om humor är ett bra verktyg för att nå ut och få ungdomar att lyssna. Så när man vill få dem intresserade av »tråkiga saker« som arbetsmarknad och framtidsutsikter är det bra att jag kan den retoriken.