Foto: Kristina Wirén
Foto: Kristina Wirén

Sköter både glass och säkerhet

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2010-08-17

Namn: Mary Svensson

Ålder: 59 år

Bostad: Villa i Smedby, fem kilometer utanför Kalmar

Familj: Man och två utflugna barn 

Yrke och arbetsplats: Arbetar med information, försäljning
och säkerhet på Kalmar Airport. Ingår även i flygplatsbrandkåren.
 Månadslön: 31 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag har jobbat här på flygplatsen i 27 år och har varit med och byggt upp flygplatsinformationen och vår taxfreebutik. De är mina skötebarn. I informationen har vi hand om parkeringsärenden, hotellinformation och allmänna frågor, liksom att hela Kalmar Airports växel finns hos oss. Vi är spindeln i nätet här på flygplatsen. ´

Tre till fyra gånger i veckan arbetar jag även i säkerhetskontrollen, där jag är lagansvarig. Och är det en kvinna som inte vill bli undersökt av en man kan jag få gå dit, även om jag för tillfället står i flygplatsinformationen.

För fem år sedan gick jag brand- och räddningsskolan på Arlanda och ingår därför numera i flygplatsbrandkåren. Man kan säga att jag arbetar med det mesta, just i detta nu är jag glassförsäljare i butiken.

                                                           — •l• —

Fritid: Jag ägnar en del av min tid åt mina barnbarn, ett av dem bor här i Smedby. Jag tränar en hel del också, annars skulle jag inte orka med. Annars pysslar jag gärna hemma. Kan ibland drabbas av veckolånga bakperioder till allas glädje på jobbet.

                                                           — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är variationen och att vi är ett så bra och sammansvetsat gäng.

                                                           — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Har jag en tjurig dag kan jag vilja förändra allt, men egentligen är det ingenting. Jag har hittat min plats där jag trivs. Men det kan vara jobbigt med oregelbundna arbetstider när man är lite äldre. Jag jobbar på schema med både kvällar och helger.

                                                           — •l• —

Därför är jag med i ST: Innan vi blev avknoppade från Luftfartsverket 2007 var jag med i ST Luftfart. Och det var väl så att vi kanske skulle ha gått över till Kommunal, eftersom Kalmar Airport numera är ett helägt kommunalt bolag. Men de kan inget om flyg, därför är vi kvar i ST. I övrigt handlar det om känslan av trygghet, men jag är inte så engagerad utan är mest med av lojalitet. Jag vill inte åka snålskjuts på andra som är med i facket.

                                                         — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Lika lön för lika arbete. Men om du anstränger dig extra ska det premieras lite.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA