Så ska det inte låta

FÖRDJUPNING: LJUD2013-03-06

Det är vanligare att störas av röster från arbetskamraterna än av lågfrekvent buller från en ventilationsanläggning. Men båda typerna av ljud kan göra dig stressad eller sjuk.

Enligt en studie som Hörselskadades riksförbund har låtit göra upplever varannan arbetstagare att ljudmiljön på jobbet är ett problem.

– Det som kontorsanställda ofta upplever som mest störande är ljud med innehåll, information, säger Christina Bodin Danielsson, som är arkitekt och forskar om kontorsmiljö på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Det kan exempelvis vara att kollegan sitter i ett arbetssamtal eller att mejlen eller dörrklockan plingar.

I sin avhandling har Christina Bodin Danielsson undersökt hur kontorsmiljön påverkar anställdas hälsa. Hon konstaterar att ljud som inte går att kontrollera, som trafikbuller, ofta upplevs som mindre störande, medan många störs av kolleger som pratar högt om privata saker.

Men samtidigt som vi kan störas av andras samtal kan vi också ha nytta av dem. Att uppfatta kollegernas arbetssamtal anges ofta som en fördel med öppna kontor.

– Därför är det viktigt att placera folk som jobbar tillsammans bredvid varandra. Då minskar risken för att man känner sig störd.

Enligt Christina Bodin Danielsson går det att förebygga oönskat ljud och därmed stress och ohälsa. Det kan man göra genom att välja textila golv, bra ljudabsorbenter i undertaket och genom att arbeta med mjuka material och textilier.

– Man kan också överväga att helt enkelt låta personer som talar mycket och högt i telefon sitta för sig själva, säger hon med ett skratt.

Bild: Colourbox

57 procent

57 procent av dem som jobbar i kontorslandskap tycker att ljudmiljön är störande, enligt en rapport från Hörselskadades riksförbund/Novus opinion.

Testa din hörsel på telefon

Hörselskadades riksförbund har ett hörseltest som du kan göra på telefon. Man använder telefonens knappar för att svara på vilka siffror man hör. Ring och testa: 0900-20 33 000 (Samtalet kostar 28 kr.)

Mät ljudnivån på jobbet

Du kan själv mäta ljudnivån i ett rum genom att ladda hem en decibelmätarapp till din smartphone. Sök på decibelmätare.

Så påverkar ljudet oss

  • 40–50 dB(A) Buller från ventilationsutrustning, kan störa koncentrationen.
  • 40–60 dB(A) Vanlig ljudnivå i kontorslokal.
  • Över 55 dB(A) Problem med att uppfatta andras tal.
  • 50–70 dB(A) Ljudnivån i öppna kontorslandskap.
  • Över 75 dB(A) Långvarigt buller kan ge höjt blodtryck och ökade nivåer av stresshormon.
  • 80–85 dB(A) Risk för utveckling av hörselskada.
  • 80–90 dB(A) Ljudnivån i verkstäder.
  • 140 dB(A) Direkt smärtsam ljudnivå.

Ljudets styrka mäts i decibel (dB). Men örat är känsligare för vissa typer av ljud än andra. Därför har man utformat en skala som tar hänsyn till hur örat faktiskt uppfattar olika ljud. Den skalan kallas A-vägd decibel, dB(A).

Källa: Arbetsmiljöverket

 

 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA