Provanställningar har fortsatt öka
Trenden att använda provanställningar har fortsatt, visar Publikts granskning.
DÅ:
När Publikt 2017 granskade hur ofta myndigheter använde provanställningar vid rekrytering stod det klart att det blivit allt vanligare.
Vid fler än hälften av de rekryteringar till fasta tjänster som genomfördes under 2016 användes provanställning – 2013 var motsvarande andel ungefär en tredjedel.
Vid Polisen fördubblades andelen civilanställda som rekryterades med provanställning under 2016 jämfört med året innan.
NU:
Polisen har fortsatt att använda sig av provanställningar i allt större utsträckning, visar ny statistik som Publikt tagit fram.
Under 2017 samt 2018 tillämpade myndigheten provanställning i närmare hälften av rekryteringarna av civilanställda till fasta tjänster. 2019 och 2020 ökade andelen till nästan sex av tio.
Pär Renberg, ordförande för ST inom Polisen, tycker att anställningsformen används för mycket.
– Vi ser helst att myndigheten tillsvidareanställer direkt i större utsträckning och inte i onödan använder provanställning som en ventil för att bli av med eventuella felrekryteringar, säger han.
Den kartläggning som Publikt gjorde för fyra år sedan visade att Polismyndigheten var långt ifrån ensam om att använda sig av provanställningar i stor omfattning. Bland de 22 myndigheter som granskades hade majoriteten en högre andel provanställningar än Polisen mellan åren 2013 och 2016.
– Det är helt klart en ökande trend som vi ser bland myndigheter i stort, och jag tycker inte att det är positivt. Snarare beklagligt – och en viktig facklig fråga, säger Pär Renberg.
På Försäkringskassan användes provanställning vid mer än åtta av tio rekryteringar under 2017. Att ta fram siffror för år 2018 och framåt skulle enligt Försäkringskassan kräva en stor manuell insats.
Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, är även hon kritisk till utvecklingen.
– Det där är en fråga som jag är oerhört upprörd över, säger hon.
Siv Norlin anser att Försäkringskassan använder provanställning rutinmässigt, trots att grundtanken enligt henne är att det bara ska vara aktuellt då arbetsgivaren anser att det finns någonting som behöver prövas.
– Sedan undrar man över varför personalomsättningen är hög inom Försäkringskassan. Ja, får man en fast anställning någon annanstans så tar många naturligtvis den.
Statistiken visar att ungefär 15 procent av Försäkringskassans provanställningar avslutas innan de övergår i en tillsvidareanställning. Siv Norlin påpekar att de flesta dock sannolikt avslutas av arbetstagaren, och inte av arbetsgivaren.
Inom Polisen har andelen avslutade provanställningar legat på omkring 10 procent årligen sedan 2017.
– Även om provanställning kan vara något positivt även för arbetstagaren, tycker jag att den siffran borde minska. Man behöver kanske se över själva rekryteringsprocessen, säger Pär Renberg.
Vi har haft fall där det efter ganska långa rekryteringsprocesser har anställts en person som sedan stuckit efter några månader, till något bättre som gick snabbt att hoppa på, eller till a-kassa. Här pratar vi om anställda med lång arbetslivserfarenhet. Jag kan förstå det när man har tjänstledigt osv men annars kan det nog signalera fel saker.
Jag förstår att detta är tanken, men det är larvigt någon stans också.