RSV: Viktigt ge alla samma chans
– Om avtalet 61+ faller väl ut vill vi behålla det, men det är en finansieringsfråga, säger Göran Gräslund, personaldirektör på Riksskatteverket (RSV). Det är dyrt och vad som händer efter 2003 då det går ut vet vi inte än. Först ska detta utvärderas.
Avtalet betalas delvis med pengar från Trygghetsstiftelsen, delvis av RSV. Med det vill RSV underlätta generationsväxling och omställningen av verksamheten i samband med pensionsavgångarna omkring 2006–2007.
– Vi har en stor andel äldre medarbetare och står inför en svår kompetenssituation, säger Göran Gräslund.
På RSV hoppas man också att den kortare arbetstiden för äldre ska avspeglas i lägre sjuktal. Många sjuka är äldre och kvinnor. De tillhör dessutom en grupp anställda med så låg lön att deras allmänna, lagenliga pension skulle ha minskats om de gått ned i arbetstid utan att ha detta avtal.
Avtalet är därför konstruerat så, att alla anställda som fyllt 61 år ska ha ungefär samma förutsättningar att ta 61+, förklarar Göran Gräslund. Genom att en trappa lagts på arbetsbefrielsen förlorar en del anställda inget alls och andra mycket lite av den allmänna, lagenliga pensionen.
Kommande år ökar andelen anställda som fyllt 61 år men i gengäld har fler av dem högre lön. Då behöver inte RSV skjuta till lika stor extrakompensation i form av arbetsbefrielse åt lika många. Det beror på att ju högre lön man har desto mer ”betalar” den enskilde sin kortare arbetstid med semesterdagar och ett mindre löneavdrag.