Det kan vara svårt att komma i gång med förs­ta kapitlet, säger Varg Gyllander. »Men sedan är det som att texten rinner rätt från huvudet ned i fingrarna«, säger han.
Bild: Marias of Sweden
Det kan vara svårt att komma i gång med förs­ta kapitlet, säger Varg Gyllander. »Men sedan är det som att texten rinner rätt från huvudet ned i fingrarna«, säger han.

Polisens presschef skriver krim på kvällen

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-10-28

ST-medlemmen Varg Gyllander är före detta journalist och arbetar som presschef på Stockholmspolisen. Ett jobb som han har nytta av utanför arbetstid – han har just kommit ut med sin sjätte kriminalroman.

Hur började det?

– När jag arbetade på Rikskriminalpolisen var jag pappaledig och gick en kurs på Folkuniversitetet, »Lär dig skriva deckare«. Det var mest för att träffa vuxna faktiskt. Men det var så det började.

Har du nytta av jobbet i skrivandet?

– Ja, en del kan man inte läsa sig till utifrån, som miljön, stämningen, färgen på väggarna och hur hierarkierna fungerar. Sedan är jag i researchläge dygnet runt, men har självfallet

inte tillgång till enskilda polisutredningar.

När skriver du?

– I början väntade jag på inspiration. Nu gör jag först ett synopsis efter en amerikansk bästsäljarmall. Sedan skriver jag mellan nio och elva på kvällarna. Det tar inte mer tid än att följa vilken tv-serie som helst. Jag kan ha svårt att komma i gång och skriva första kapitlet, men sedan är det som att texten rinner rätt från huvudet ned i fingrarna.

Vad tycker din arbetsgivare?

– När jag började för tio år sedan var de lite försiktiga. Men på de här tio åren har jag aldrig mötts av annat än positiva hurrarop. De har väldigt stor förståelse.

Använder du några verkliga personer?

– Det är klart att jag tar från karaktärer som jag mött under åren och blandar ihop dem. Men i alla böcker finns en verklig person med. I min kommande bok är det en profilerare, Eva von Vogelsang.

Tror du att din arbetsgivare har nytta av ditt bokskrivande?

– Ja, det tror jag, Som person och författare representerar jag Polisen på ett positivt sätt. Jag försöker att ge lite stjärnglans åt polisarbetet. I en bok hyllade jag exempelvis de personer som orkar jobba mot pedofiler.

Du är dyslektiker?

– Ja, när jag gick i skolan på sjuttiotalet betraktades jag som ordblind, som man sade då. Jag läser dock väldigt bra. Men hade jag inte haft ordbehandlingsprogram skulle det vara svårt att skriva. Senast i går kastade jag om bokstäver när jag skrev en hälsning för hand i en bok.

Vad handlar nya boken om?

– Den heter STHLM:inferno. Huvudpersonen är en kvinna i femtioårsåldern som jobbar inom en hemlig polisorganisation. Historien innehåller både sprängattentat, skattletning i Östersjön och fyra personer instängda på restaurang Gondolen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA