Eva-Stina Sandström gillar skidåkning, skoter och kantarellplockning.<br>Foto: Duncan Kemp
Eva-Stina Sandström gillar skidåkning, skoter och kantarellplockning.<br>Foto: Duncan Kemp

För Polisen i stort har något gått snett

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2010-10-19

Namn: Eva-Stina Sandström

Ålder: 51 år

Bostad: Villa i Storuman

Familj: Man och tre utflugna barn

Yrke och arbetsplats: Civil¬anställd på Polisen i Västerbotten

Månadslön: 23 691 kronor

Arbetsuppgifter: Jag är vapenhandläggare. Men på vår polisstation arbetar bara nio personer, sex poliser och tre civilanställda, så jag får hoppa in i receptionen ibland också.

Nu på hösten är det hårt tryck, det är många som lämnar in sina licensansökningar inför jaktsäsongen. Vapenhandläggning är ett stort område, vi handlägger allt från omprövningar till dödsbon.

Vi är fem personer i Umeå och södra Lappland som arbetar med vapenhandläggning i ett team, även om vi sitter utspritt i Storuman, Lycksele och Umeå. Det är ganska många lagar och paragrafer runt vapen och antalet importerade vapen har ökat. Vi vapenhandläggare träffas därför regelbundet för att gå igenom så att vi har en samsyn.

                                                       — •l• —

Fritid: Jag reser gärna och håller på att lära mig spela dragspel. Vi har en stuga ovanför Hemavan i Tärnabyfjällen, där vi beroende på årstid ägnar oss åt skidåkning, skoter eller kantarellplockning. Dessutom har jag blivit mormor och har två små barnbarn, som jag försöker hinna med så mycket jag kan.

                                                       — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är att ha kontakter med allmänheten, jag tycker att det är roligt att ha med folk att göra. Jag gillar också att jobbet är fritt och att jag disponerar min tid under eget ansvar. Sedan är vi en liten arbetsplats där vi bryr oss om varandra, vilket är skönt.

                                                       — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: För Polisen i stort har något gått snett när man lagt så mycket besparingar på civilanställda. Det är så kortsiktigt. Jag tycker också att arbetsgivaren skulle satsa på kompetensutveckling, men det svar vi får är att det inte finns några pengar.

                                                       — •l• —

Därför är jag med i ST: Min grundsyn är att det inte skulle fungera om det bara fanns en part på arbetsmarknaden.

                                                       — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Jag vet att det inte är så lätt att vara fackligt aktiv inom Polisen där Polisförbundet är så starkt. Men facket måste arbeta för att höja statusen på civilanställda. Vi har också halkat efter lönemässigt. Jag har kompisar som arbetar på bank och med barn som har gått förbi med hästlängder.