Personalen tyckte inte något hade förändrats

FÖRDJUPNING: ARBETSMILJÖ2007-10-02

På Riksrevisionen efterlyser medarbetarna en ny enkät, eftersom man upplever att åtgärdsarbetet efter de två tidigare har avstannat.

Sedan Riksrevisionen bildades 2003 har två medarbetarenkäter genomförts på myndigheten med hjälp av Sifo, en 2004 och en 2005.

–Båda två visar samma dåliga resultat, vilket gör att man kanske ligger lite lågt med att göra en ny, tror STs avdelningsordförande Göran Arnell. Vi har framfört önskemål om att ha en återkommande enkät för att följa utvecklingen.

Kritik mot högsta ledningen

Uppföljningen av den första enkäten var systematisk och klart godkänd, tycker han. Parterna bildade en arbetsgrupp på verksnivå, varje enhet gick igenom sina resultat och en arbetsmiljöplan upprättades. Men det största missnöjet gick inte att åtgärda på enhetsnivå.

–Det fanns kritik mot hur riksrevisorerna ledde verksamheten, säger Göran Arnell. De stora strukturproblemen fick man hänskjuta till myndighetsledningen. Och då blir det inte lika lätt att följa upp.

Påföljande enkät tolkar Göran Arnell som ett kvitto på att de anställda inte tyckte att något hade förändrats. Den gamla åtgärdsplanen följdes visserligen upp på intranätet. Men en dialogdag för personalen var långt ifrån tillräckligt, menar han.

–Här finns det problem som man inte kan lösa själv inom organisationen. Ett exempel är den tredelade ledningen, och man måste ändra lagen för att ändra på det.

Ingen ny enkät planerad

Någon ny enkät är inte planerad för i år, enligt personalchef Liisa Jahr. Om det blir någon nästa år beslutas vid årsskiftet, och det är inte säkert att man väljer Sifo-modellen.

–Det är väldigt omfattande och tidskrävande. Så vi ska diskutera om det finns något vi kan göra själva.

Som nytillträdd personalchef valde hon i fjol att pytsa ut 2005 års resultatuppföljning på olika projekt och enheter.

–Jag föredrog att skicka frågan ut i verksamheten där ansvaret fanns. Annars blir det en sidovagn. Arbetsmiljö ska vi jobba med i verksamheten, det är min filosofi.

Ser du några nackdelar med en sådan strategi?

–Möjligen att frågorna försvinner bland sådant som är högre prioriterat. Agendan är ju full hela tiden. Men en del av de här frågorna är inne i vår utvecklingsverksamhet så att man inte ens alltid tänker på att de kommer från handlingsplanen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA