Övervakningen kan vara ett slag i luften
Lagringen av tele- och datatrafik kan vara ett slag i luften. Det räcker med att byta operatör för att slippa kontroll. Och att låta FRA enbart avlyssna teletrafik som går över nationsgränsen blir svårt. Tekniken är global.
Det förklarar Gunnar Forsgren, ansvarig för Teliasoneras myndighetsrelationer.
Teliasonera, liksom 1 500 andra europeiska tele- och dataoperatörer, oroar sig för konsekvenserna av EU-direktivet om lagring av trafikdata. Det blir upp till varje land att bestämma om operatörerna eller staten ska betala kostnaderna för lagringen. Likaså hur länge uppgifterna ska lagras. Om EU-länderna väljer olika lösningar kan det snedvrida konkurrensen.
En grov uppskattning är att lagringen skulle kosta Teliasonera i Sverige 15 miljoner euro i investeringar och 10 miljoner euro i årliga drifts- och underhållskostnader, säger Gunnar Forsgren.
I dag lagrar operatörerna teleuppgifter några månader för eget bruk. E-posttrafiken lagras inte alls.
– En lag tvingar oss att lagra mycket längre än i dag. Det kommer också att krävas särskilda sökmotorer för att kunna sortera lagrade data effektivt och snabbt kunna hitta uppgifter.
Han påpekar att det bara är EUs operatörer som kommer att omfattas av lagstiftningen.
– Om jag som vanlig kund är känslig för min privata integritet kan jag välja en operatör som inte lagrar alls. Jag kan ha en e-postadress hos amerikanska Yahoo, använda ett kontantkort i mobiltelefonen eller mejla från ett internetcafé.
Gunnar Forsgren pekar även på ett problem med förslaget om att Försvarets radioanstalt ska avlyssna innehållet i e-post och datatrafik. Bara trafik som passerar Sveriges gräns får kontrolleras, men enligt Gunnar Forsgren är det knappast möjligt att särskilja den inhemska trafiken, mellan två personer i Sverige, från den som går till ett annat land.
– Om det är trafikstockning någonstans kan e-posten mellan två personer i Sverige ta sig fram via en server i ett annat land. Tekniken följer inte nationsgränserna.