Överenskommelse om hur omställningsarbete ska gå till

FÖRDJUPNING: KOSTNADER2003-07-29

Försäkringskassorna och Riksförsäkringsverket är överens om ett antal punkter som ska underlätta omställningsarbetet vad gäller datorstöd och arbetsmiljö. Socialförsäkringsadministrationens (SFA) direktion fastställde överenskommelsen på sitt sammanträdde 12–13 mars.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Detta är en stor seger för facket, som i flera års tid – först inom FF, senare inom ST-Försäkringskassan – ställt krav på bättre kvalitet och användbarhet i försäkringskassornas tekniksystem, säger Torbjörn Carlsson, ombudsman vid ST.

Förslagen har tagits fram i den omställningsgrupp som SFA-direktionen tillsatte för ett drygt år sedan med representanter för försäkringskassorna och Försäkringskasseförbundet. Robert Granath, kassadirektör i Västmanland, är ordförande.

MDI – människa, dator, interaktion – är den grundprincip man ska arbeta efter för att nå bästa kvalitet vid systembyggande och när man tar fram datahjälpmedel. Tydliga och mätbara arbetsmiljömål ska fastställas och hela administrationen ska använda ett gemensamt instrument för mätning av psykosocial arbetsmiljö.

Att beskriva arbetsmiljökonsekvenser av planerade förändringar är ett lagkrav, som man av tidsbrist hittills alltför ofta hoppat över. Nu är kassorna överens om att försöka leva upp till detta krav och att även se till att medarbetare som tar del av stora mängder dokument via bildskärm ges möjlighet till arbetsrotation.

Inom SFA är man dessutom överens om att skapa en organisation, en SFA-högskola eller ”akademi” för att samordna frågor inom områdena kompetensutveckling, forskning och kunskapsuppbyggnad.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA