Om olyckan är framme
När det gäller sakförsäkringar, till exempel hem- och bilförsäkring, ser vi gärna om vårt hus. Men när det gäller försäkringar som rör oss själva – personförsäkringar – är det sämre ställt.
Alla nya medlemmar i ST får en liv- och en olycksfallsförsäkring gratis under tre månader. Därefter hör försäkringsbolagen av sig till dig och frågar om du vill fortsätta.
Varför det är viktigt med personförsäkringar får du en klarare uppfattning om när du funderar över följande tre scenarier. Vad händer med din ekonomi om du:
- blir invalidiserad
- blir allvarligt sjuk under en längre tid
- dör mitt i livet
Invalidiserad
Att bli invalidiserad är för det första en personlig katastrof, för det andra kan det även leda till ekonomiska problem. STs olycksfallsförsäkring ger endast ersättning för invaliditet som orsakats av olycka. Men inte sjukdom, till exempel hjärnblödning. Sjukdom är dock den vanligaste orsaken till invaliditet. Du som vill ta det säkra för det osäkra ska välja en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring.
STs barnförsäkring genom Trygg-Hansa är bra. Dessutom är priset lågt, 75 kr i månaden oavsett hur många barn du har. Det ger en årskostnad på 900 kr per år jämfört med en motsvarande privat barnförsäkring som går loss på ungefär 1 200 kr per barn och år.
Långtidssjuk
Vad händer med din och din familjs ekonomi om du blir långtidssjukskriven? Om du har råd med en lägre inkomst kan du låta saken bero. Annars ska du fundera på en sjukförsäkring.
STs medlemmar kan teckna en sjukförsäkring genom Förenade Liv. Karenstiden är tre månader, utbetalningen varar längst i tre år och ersättningen ligger mellan 900 till 2 500 kr/ månad. Ju högre ersättning och ju äldre du är, desto dyrare försäkring.
Dö ung
När du är död har du själv inte glädje av din livförsäkring, men det har däremot din familj. Livförsäkringar är viktigast för familjer med stora lån. En tumregel lyder att man ska välja ett så stort försäkringsbelopp att det går att lösa alla lån om en av er dör.
STs utökade livförsäkring ger maximalt 400000 kr. Ersättningen minskar från 55 års ålder. Priset på den utökade livförsäkringen ligger mellan 52–72 kr i månaden för de under 36 år och 112 kr för de äldre.
I livförsäkringen kan man köpa till ett så kallat familjeskydd som är en efterlevandepension. Ersättningen är antingen drygt 3300 kr eller 6600 kr i månaden och försäkringen kostar från 9 kr till 122 kr i månaden. Den som vill, och har råd, kan utöka med en privat livförsäkring. Då får de efterlevande ersättning från två håll.
Pengar du får genom lag och avtal
Försäkringar kostar pengar och det är onödigt att överförsäkra sig. Kolla därför vad du får genom kollektivavtalet innan du rusar iväg och köper försäkringar.
–Om det känns krångligt med alla försäkringar så är mitt tips att du frågar arbetsgivaren eller facket vilka ersättningar du har rätt till. Det är de skyldiga att svara på, säger Elisabeth Sasse, försäkringsexpert på Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR.
Tjänstegruppliv (TGL-S) på 236 000 kr, beloppet minskar från 55 års ålder.
Pension betalas ut med drygt 47 000 kr/ år till efterlevande under 6 år. Tjänade du mer än 7,5 basbelopp är beloppet högre.
Barn får efterlevandepension fram till dess att de fyller 20 år, ofta 10 procent av inkomsten.
Omställningspension under 12 månader, kan förlängas
Barnpension:
Upp till 21 dagar får du 80 procent av hela lönen från arbetsgivaren.
Från sjukskrivningsdag 22 till 90 får du sammanlagt från arbetsgivaren och försäkringskassan 90 procent av hela lönen.
Från dag 91 blir det lite tuffare, den sammanlagda ersättningen uppgår till 80 procent av hela lönen.
Sjukersättning kallades tidigare förtidspension. Den sammanlagda ersättningen från arbetsgivaren och försäkringskassan uppgår till ungefär 80 procent av hela lönen och betalas ut så länge man har sjukersättning.