"Ökad risk för våld och olyckor"

FÖRDJUPNING: AVREGLERINGAR2004-02-24

Före avregleringen fanns i stort sett bara SJ. Nu finns ett 20-tal bolag som bedriver spårtrafik i Sverige.

Björn T Johansson, ordförande i ST-Spårtrafik, har sett vad den ökade konkurrensen lett till för personalens vidkommande:

– Om man har höga personalkostnader är det svårt att vinna en upphandling. Därför drar företagen ner på antalet anställda.

Prispressen från uppstickarna tvingar SJ att följa efter. Det har lett till glesare bemanning i alla led och till mer av ensamarbete i loken.

–Arbetsmiljön har blivit sämre. Mindre folk som arbetar på tågen och på stationerna innebär sämre service och ökad risk för våld och olyckor, säger Björn T Johansson.

Han tycker i och för sig inte att det skadar med konkurrens. Det kanske kan vara nyttigt till och med för gamla SJ att tvingas tänka lite mer företagsekonomiskt.

– Det behöver inte vara fel, men det ska inte behöva leda till att man kör med minimal bemanning och försämrar arbetsmiljön, säger han.

Även inom postnäringen har det dykt upp ett par dussin nya privata aktörer, men de flesta är mycket lokala och utgör inget hot mot Posten AB.

– Det är ingen mördande konkurrens precis, de kanske har tagit tio procent av marknaden, säger Kjell Strömbäck, ordförande i ST-Post.

Att Posten tvingats lägga ner kontor och hårdbanta personal beror inte i någon större utsträckning på avregleringarna utan på teknisk utveckling och förändrade kundbeteenden.

–I dag är det bara två procent som betalar sina räkningar på kassaservice (fd Posten). Också brevsidan drabbas av att allt fler brev skickas elektroniskt, säger Strömbäck.

För ST som förbund har avregleringarna lett till att kanske 15000 medlemmar försvunnit till Sif eller andra förbund.

Men det har också dykt upp ett par små plusfaktorer på ”eST-kontot”e i avregleringarnas spår. Nya myndigheter har tillkommit för att hålla ordning på de avreglerade verksamheterna, till exempel Energimyndigheten och Post- och telestyrelsen.

STs ordförande Annette Carnhede ser detta som en klen ”tröst”.

– Det är inte fler myndigheter vi behöver. Också i den statliga världen finns det för många aktörer. Det är oklart vem som ansvarar för vad och vem som har det övergripande ansvaret.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA