Bild: Thinkstock

Ökad brandrisk i jul

FÖRDJUPNING: BRANDSKYDD2015-12-09

Det är mysigt att tända ljus i mörkret. Men statistiken visar att brandrisken ökar runt jul. På jobbet har chefen ansvar för brandberedskapen. Men medarbetarnas kunskaper behövs för att skyddet ska fungera.

Av:  Therese Säfström

Den ytterst ansvariga för brandskyddet är högsta chefen, även om det ofta finns en brandskyddsansvarig som till exempel ska se över släckutrustning och utrymningssäkerhet.

Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, säger att varje medarbetares kunskaper också är viktiga delar i brandskyddet.

– Man behöver känna till utrymningsvägar, veta hur man förhindrar att en brand uppstår, var släckutrustning finns och hur den fungerar.

För att undvika bränder är det viktigt att hålla borta brännbart material som källsortering och sopor från platser där det inte ska vara, och att kontrollera elektrisk utrustning.

– I dagens stora kontorslandskap är det svårare att begränsa skador genom att stänga dörrar, säger Cecilia Uneram.

Brandskydd ingår som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet som alla arbetsgivare ska bedriva.

Ulla Rosenius arbetar med arbetsplatsers utformning på Arbetsmiljöverket.

– I regel måste det finnas två tydligt skyltade utrymningsvägar som är oberoende av varandra, säger hon.

Anställda på alla arbetsplatser ska ha samma möjligheter till utrymning med tanke på säkerhet och hälsa. Det gäller också för till exempel Kriminalvården och Polisen, där det kan finnas fler aspekter att ta hänsyn till vid utrymning än på ett vanligt kontor.

– Medarbetare med funktionsnedsättning ska också kunna utrymma säkert. Där är praktiska övningar bra för att se att utrymningen fungerar i praktiken.

Tekniskt fel

  • Är den vanligaste brandorsaken i förvaltningsbyggnader och kontor. 

103  

  • Så många utryckningar gjorde räddningstjänsten förra året till svenska kontor vid misstänkta bränder.

Medeltidshistorien gick upp i rök

  • I den stora slottsbranden i Stockholm år 1697 förstördes slottet Tre Kronor, men även stora delar av det kungliga biblioteket och riksarkivet. En svår förlust för Sveriges medeltids-historia. 

Slå larm!

  • Om du misstänker brister i brandskyddet, prata först med din chef. Hjälper inte det, kontakta skyddsombudet eller ditt fack.

Hur förberedd är du om brandlarmet går?

Lars Fellbrink, miljöhandläggare, Länsstyrelsen i Dalarnas län:

– Allt är relativt, men jag vet var dörrarna ut är i alla fall, och var vår samlingsplats finns – vi har regelbundna brandövningar. Sen finns det de som vet mer än jag om släckutrustning. 

 

Katarina Karlsson, informatör, Luleå tekniska universitet

– Jag känner mig trygg, jag vet vart jag ska ta vägen. Om vi skulle öva på något mera så skulle det vara att hantera brandsläckningsutrustningen.

Åsa Svedjeholm, informatör, Luleå tekniska universitet:

– Jag vet vad jag ska göra och var släckutrustning finns. Vi har precis haft en grundrepetition med anledning av terrorhoten mot Lunds universitet. Föredömligt, tycker jag.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA