Oenighet om restid är arbetstid

FÖRDJUPNING: TJÄNSTERESOR2009-11-10

ST och arbetsgivarparterna är på rak kollisionskurs när det gäller hur restid ska ersättas. Men det är de lokala parterna som får ta striden. Inom myndigheter och affärsverk blir man utan ersättning om lokalt avtal saknas.

Snart är det dags för avtalsrörelse igen. De centrala parterna har inlett arbetet med att utmejsla nya krav och putsa på sina gamla. När det gäller restid är Arbetsgivarverkets ståndpunkt att restid utanför ordinarie arbetstid inte ska betraktas som arbetstid, eftersom sådan tid sällan är »produktiv«.

ST å sin sida slår fast att all tid, även fritid, som ställs till arbetsgivarens förfogande är arbetstid som ska ersättas. Raka motsatsen, således.

– Ja, vi tycker olika i de frågorna, konstaterar Peter Steiner, ombudsman på ST.

Men det är inte säkert att det blir en stridsfråga, fortsätter han; om restiden tar sig in i STs yrkanden inför avtalsförhandlingarna beror bland annat på vad STs medlemmar och förtroendevalda lyfter fram under vårens diskussioner.

Grundnivå i Almega-avtal

Flera centrala avtal som berör STs medlemmar innehåller grundnivåer för restidsersättning utanför ordinarie arbetstid. Det gäller bland annat
avtalen med arbetsgivarorganisationen Almega inom branscherna Kommunikation och Spårtrafik – en rest från tiden då Posten och SJ var statliga verk.

– Vi har tydliga regler i våra kollektivavtal, säger Anders Hjertman, avtalsansvarig för de båda branscherna på Almega. Jag upplever inte att de har varit ifrågasatta. Men visst har frågan varit uppe och vänt, i diskussioner om arbetstid. Restid är inte arbetstid.

Huruvida frågan blir aktuell i kommande avtalsrörelse har han i dag svårt att svara på. Almegas generella ståndpunkt är dock att så många villkor som möjligt bör regleras lokalt, ute i verksamheterna.

– Min uppfattning är att man hela tiden ska titta på avtalsbestämmelser och försöka förändra och förenkla, säger Anders Hjertman. Ett kollektivavtal får aldrig bli en stel konstruktion huggen i sten. Arbetet och samhället förändras, och det måste återspeglas i arbetsvillkoren.

Lokalt avtal förutsättning

Idén att överlåta frågan om restid åt lokala parter blev för drygt tio år sedan verklighet i avtalen för myndigheter och affärsverk. De reglerar numera bara traktamente och rena resekostnader, och hänvisar till lokal nivå när det gäller restidsersättning. Det betyder att ersättningen helt enkelt uteblir för medarbetare på arbetsplatser som saknar ett lokalt avtal. Det blir också stor spridning på hur villkoren ser ut.

– Det är många som inte får till stånd ett bra avtal lokalt, konstaterar Peter Steiner på ST.

Än är det ingen som riktigt vet hur kartan ser ut när det gäller ersättning för restid. ST centralt har i dagsläget inte så stor kunskap om medlemmarnas lokala restidsvillkor. Frågan har inte heller varit särskilt prioriterad i centrala förhandlingar. Men i samband med förra avtalsrörelsen för snart tre år sedan enades parterna på myndighetsområdet om att tillsätta en gemensam grupp för att titta närmare på restid. Den gruppen har nyss påbörjat sitt arbete.

ÄMNEN:

Arbetstider
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA