Myndigheter efterlyser fler civila brottsutredare

FÖRDJUPNING: POLISEN2009-06-23

Polisförbundet står ensamt i sin negativa syn på civila utredare. På Ekobrottsmyndigheten har civila och poliser arbetat parallellt i tio år. Skatteverket, Tullen och Åklagarmyndigheten vill också ha civila utredare.

– Jag ser gärna att den kompetens som finns hos Polisen kompletteras med kompetens som är anpassad till Åklagarmyndighetens behov, säger Gunnar Stetler, överåklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

Han tror att antalet civila utredare kommer att öka i framtiden. Åklagarmyndigheten har redan i budgetunderlaget för åren 2010 till 2012 begärt extra medel för att anställa egna civila utredare »för ökad lagföring«.

– Tiden med ett skråväsende är förbi, säger Gunnar Stetler.

I budgetunderlaget pekar Åklagarmyndigheten på att de får ägna en stor del av sin arbetstid till att utbilda poliser och instruera dem om kraven på utredningarna. Ett annat problem är att poliserna snabbt kan omprioriteras till andra insatser.

»Det är svårt att behålla specialistkompetens om man inte arbetar kontinuerligt med frågan och rekryteringen av civila utredare med specialistbakgrund möter motstånd bland poliserna«, skriver man i underlaget.

Åklagarmyndigheten nämner flera fördelar med egna utredare: uppklarningsprocenten kan öka, utredningstiderna kan kortas med större sakkompetens och man kan med revisorer i utredningarna bli effektivare på att beslagta vinster från brott.

7 801 civilanställda

  • År 2008 fanns 7 801 civilanställda inom Polisen, som totalt har 26 122 anställda.
  • Civilanställda inom Polisen är en heterogen grupp. De arbetar som assistenter, administratörer, receptionister, passhanterare, arrestantvakter, bilinspektörer, vapenexperter, IT-tekniker, analytiker, utredare, ekonomer, lönehandläggare, personalvetare med mera.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA