Mobbad på jobbet – hjälper nu andra

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-11-10

Ann-Sofi Gauffin var nere på botten och vände. Hon mobbades, omplacerades och blev sjukskriven i tre år. Nu föreläser hon om mobbning och är skyddsombud för ST vid Årsta postterminal.

Vad hände?

– Jag vill helst inte gå in på det. Det var på min gamla arbetsplats. Men det startade när jag började säga ifrån om hur en chef behandlade vissa i personalgruppen. Då vände sig chefen emot mig. Situationen förvärrades av att jag blev bemött med förakt när jag sökte hjälp högre upp i organisationen.

Det var riktigt illa?

– Ja, jag var sjukskriven i drygt tre år. Jag höll på att ta mitt liv. Situationen överraskade mig, som alltid sett mig som en ganska tuff tjej. I ett tidigt skede tror jag att mina chefer kunde ha stoppat processen genom att säga ”förlåt, vi gjorde fel”. Men det gjorde de inte. Det lite unika är att jag rett ut det hela och gått vidare. Men utan släkt och arbetskamrater hade jag inte överlevt.

Du utbildade dig?

– Ja, jag ville ta reda på allt om min situation och studerade bland annat arbetsmiljörätt. Vid något tillfälle fick jag berätta om mina erfarenheter. Och på den vägen är det. Nu föreläser jag både utifrån det jag varit med om och den kunskap jag skaffat mig.

Från utsatt till föreläsare?

– Ha, ha. Jag har det i blodet. Min morfar var politiker och en av dem som startade gruvstrejken vid LKAB 1969. Jag har alltid varit den som öppnat munnen.

För vilka föreläser du?

– Det har mest varit för Vårdförbundet i Västmanland, men även för myndigheter. Oftast är det för skyddsombud eller andra fackligt aktiva. Hur ofta varierar, varannan månad i snitt kanske. Det hör till min sjukdomsbild att man tidvis inte orkar med så mycket.

Vad får du för respons?

– Först brukar det vara tyst. Men sedan brukar det komma en massa frågor. Det har hänt att jag föreläst och stannat kvar en dag eller två. Då kommer det ofta fram personer och berättar om händelser som de varit med om.

Vad talar du om?

– Jag berättar att det finns många olika mobbningstekniker och ger exempel. Det vanligaste är att man negligerar, fryser ut eller förtalar. Men det kan också handla om att stoppa löneutvecklingen, undanhålla information eller hot. Jag ger också folk verktyg för att bli medvetna om sitt beteende. Den du negligerar kan vara en väldigt ensam person och ditt beteende kan bli förödande.

Vad bör man göra om man själv blir mobbad?

– Det viktigaste är att samla bevis och notera vittnen. Sedan ska man ta kontakt med sitt skyddsombud. Och de borde skriva en tillbudsrapport varje gång någon känner sig kränkt eller går hem i tårar! Tårar ska värderas på samma sätt som blod. Genom rapporterna kan man hitta mönster.

Om man är chef eller facklig?

– Tala om känslor. Och lägg alla personliga värderingar i bakfickan. Alla anställda har rätt att vara på jobbet och må bra. Och våga säga förlåt i tid, det är viktigt. 

Ann-Sofi Gauffin blev mobbad av sin tidigare chef. På sin nya arbetsplats är hon skyddsombud och föreläser ofta om mobbning.
Bild: Sören Fröberg
Ann-Sofi Gauffin blev mobbad av sin tidigare chef. På sin nya arbetsplats är hon skyddsombud och föreläser ofta om mobbning.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA