I trappen hemma har Nichlas Malm­dahl en mängd porträtt på ­släktingar. ”Foton har jag hittat i släktens gömmor, och för­vånans­värt ofta går det att ­identifiera ­personerna”, säger han.
Bild: Jonas Eng
I trappen hemma har Nichlas Malm­dahl en mängd porträtt på ­släktingar. ”Foton har jag hittat i släktens gömmor, och för­vånans­värt ofta går det att ­identifiera ­personerna”, säger han.

Läser om sin släkts historia

MIN FRITID2025-02-11

ST-medlemmen Nichlas Malmdahl har länge ägnat sig åt släktforskning, och skriver också artiklar i Genealogiska föreningens tidskrifter.

”Redan när jag var liten tyckte jag att det var spännande att sitta och lyssna på mormors berättelser om hur det var förr, alla livsöden. Min egen forskning om släktens historia började när jag var 12–13 år, man fick beställa mikrofilmer till biblioteket. Sedan, när jag fick körkort, kunde jag åka till arkivet i Vadstena där alla kyrkböcker från mina hemtrakter i Småland finns.

Nu är nästan allt digitaliserat, så jag kan forska hemma vid datorn. Jag har också bytt fokus lite. Förr ville jag mest se hur långt tillbaka jag kunde komma, och det är 1400-talet i den längsta grenen. I dag är jag mest intresserad av historier och fotografier.

Foton har jag hittat i släktens gömmor, och förvånansvärt ofta går det att identifiera personerna. En del rafflande historier finns i rättegångsprotokoll. En kvinna några generationer bakåt blev gravid utan att vara gift, vilket ju inte var så lätt i det religiösa Småland. Hon dräpte barnet och fick några år i fängelset i Kalmar. En förfader på 1600-talet hade hädat och blev dömd till döden. I protokollen från rättegångar får man också veta mycket om människors liv och samhällets normer.

I Sverige har vi tack vare kyrkböckerna ganska lätt att följa släkten bakåt, särskilt om de varit självägande bönder som stannat kvar på samma plats i flera generationer. Det är lite svårare med exempelvis torpare, soldater och statare, som inte var lika rotade, och även med dem som emigrerade.

Under senare tid har jag publicerat en del artiklar i Genealogiska föreningens tidskrifter, Svensk Genealogisk Tidskrift och Släkt och Hävd, främst om min egen släkt. Jag har varit engagerad i föreningen, men sitter numera bara i valberedningen. Tidigare höll jag även kurser för nybörjare i släktforskning. Mitt viktigaste råd till dem är att börja med att intervjua gamla släktingar som lever i dag. Be dem berätta vad de minns om släkten, och titta igenom fotoalbum och gamla brev.”

Nichlas Malmdahl

Ålder: 56 år

Bor: I Huddinge söder om Stockholm.

Arbete: Handläggare inom EU-programmet Erasmus+ på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Fritid: Forskar om släkten, sjunger, spelar piano, går gärna på loppisar och njuter av familjeliv hemma och i stugan i Småland.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA