”Allra stoltast är jag över mitt gesällprov”, säger Erik Gregemar, som håller kurser i möbelsnickeri på sin fritid. Till vardags är han utbildningsadministratör på Södertörns högskola.
Bild: Albin Händig
”Allra stoltast är jag över mitt gesällprov”, säger Erik Gregemar, som håller kurser i möbelsnickeri på sin fritid. Till vardags är han utbildningsadministratör på Södertörns högskola.

Han jobbar med hållbart hantverk

MIN FRITID2024-03-28

På kvällar och helger snickrar ST-medlemmen Erik Gregemar möbler. Förutom att bygga till sig själv och andra, brinner han för att föra hantverket vidare.

”Tillsammans med en vän driver jag Formlabbet, en verkstad där vi snickrar och ger grundkurser i möbelsnickeri. Det är en bisyssla vid sidan av mitt heltidsjobb som utbildningsadministratör på Södertörns högskola. Jag bygger möbler både till mig själv och på beställning. Roligast är platsbyggda lösningar, och det är nog det jag är bäst på. Om jag ska välja ett favoritträslag blir det ask, som är ljust, starkt och livligt.

Att formge och snickra möbler är tekniskt utmanande, vilket jag gillar, och jag tycker att det är roligt med funktionella objekt. Det finns en stark hållbarhetsaspekt i att själv bygga möbler och att reparera gamla möbler. Kurserna som vi ger handlar om att sprida den kunskapen.

Jag har alltid varit intresserad av konst och konsthantverk av olika slag och är kulturvetare i grunden. Efter ett konstnärligt basår på Nyckelviksskolan insåg jag att trä är det material jag är bäst på och gick då vidare till Hantverksakademins lärlingsutbildning för finsnickare.

Allra stoltast är jag över mitt gesällprov som jag gjorde tillsammans med min sambo som är vävare. Jag snickrade ett skåp med ramluckor som kläddes med ett tyg som hon vävt.

Att hålla på med möbelsnickeri handlar mycket om att kunna ta saker från en abstrakt idé till färdigbyggd möbel. Den processen kräver problemlösning och ger ett driv som jag har nytta av i mitt arbete på Södertörns högskola också. Administrativa processer kan vara lite tröga ibland, men tack vare min hobby har jag blivit van att jobba mig igenom saker och ting. Jag trivs väldigt bra på mitt jobb, men visst finns det en tanke om att någon gång i framtiden kanske öka den tid som jag lägger på företaget. Där skapar vi en mötesplats och tillgängliggör snickrande, vilket är väldigt givande och känns relevant i samtiden.”

Bild: Albin Händig

Erik Gregemar

Ålder: 30 år.

Bor: Vårberg i södra Stockholm.

Arbete: Utbildningsadministratör på Södertörns högskola och ordförande för ST-sektionen på lärosätet.

Gör på fritiden: Snickrar möbler och håller kurser i möbelsnickeri.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA