Mikael sätter maskinerna på plats

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2009-01-13

Namn: Mikael Nilsson
Ålder: 27 år
Bostad: Råsunda, Solna 
Familj: Sambo och barn på väg
Yrke och arbetsplats: Mätningstekniker på Svevia, tidigare Vägverket Produktion som bolagiserades 1 januari 2009 
Månadslön: 28 000 kronor

Av:  Therese Säfström

Arbetsuppgifter: Jag jobbar med utsättning på vägbyggen. Vi mäter till exempel in var och hur djupt maskinerna ska arbeta. I grävmaskiner som har maskinstyrning kan vi lägga in program så att de håller höjden och rätt koordinater. Vi använder också gps. Det är sådana som används i vanliga bilar, men vi förstärker signalen så att de blir mer noggranna. För att bestämma hur rör som sätts i marken ska luta, använder vi laserteknik där vi knappar in värdena. Sen ingår det också i jobbet att sammanställa alla mätningar så att vi kan visa beställaren på papper hur det kommer att se ut.

Fritid: Det är lite ont om fritid, men då är jag tillsammans med min sambo, spelar fotboll och umgås med vänner. Sen är jag ute och reser så mycket jag kan.

Det bästa med jobbet: Det är ett väldigt varierande arbete. Det är teknikbaserat och därför är det en ständig utveckling, det kommer nya tekniker hela tiden, man blir aldrig fullärd. Hela tiden finns det nya saker att se fram emot – och det behövs, annars skulle jag nog bli less.

Det vill jag förändra i jobbet: Egentligen ingenting, jag har värl-dens bästa jobb. Det enda är att vi skulle kunna vara fler, mer personal så att man blev lite avlastad. Det är ett problem: att vi är för få som vill arbeta med det här. Jag vet inte varför, men kanske har det att göra med att vi arbetar ute, antingen det är
20 grader minus eller 30 grader varmt. Och att man skitar ner sig lite ibland.

Därför är jag med i ST: Det är en trygghet – så är det. Det är skönt att veta att det finns folk som kan hjälpa till om man hamnar i knipa gentemot arbetsgivaren. Sen är det också skönt att inte behöva sätta sig in i allting själv. Särskilt som nu, när Vägverket Produktion bolagiserades och blev Svevia. ST är ett stort fackförbund så man vet att det blir bra.

Viktigaste frågan för facket: Det är att arbeta för en bättre arbetsmiljö. Som 80-talist är jag väl också kanske lite mer intresserad av frågor kring ledighet än kring lön.  

"Som 80-talist är jag kanske lite mer intresserad av frågor kring ledighet än kring lön", säger ST-medlemmen Mikael Nilsson på Svevia.
Bild: Sören Fröberg
"Som 80-talist är jag kanske lite mer intresserad av frågor kring ledighet än kring lön", säger ST-medlemmen Mikael Nilsson på Svevia.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA