»Medlemsdialogen kan utvecklas mer«

FÖRDJUPNING: AVTAL2007-04-18

I mars avslutades den fas i avtalsrörelsen där STs medlemmar har haft chans att påverka innehållet i de centrala förhandlingarna. Grundidén är rätt, men metoderna måste förfinas, anser STs förhandlingschef.

örhoppningarna var stora när medlemsförankringen drog igång i höstas. Och visst har satsningen gett resultat: 1200 medlemsmöten är i sig märkvärdigt, tycker STs förhandlingschef Johan Tengblad. Men strategin behöver utvecklas. Många har svårt att få tid att gå på vanliga fysiska möten.

–Man måste nog komplettera med andra sätt att engagera medlemmar.

Internet ger nya möjligheter. Men det är inte säkert att ett rådslag för hela förbundet är bästa modellen, menar Johan Tengblad. ST inom Polisväsendet lade ut en enkät på polisens intranät där samtliga anställda under två veckor kunde svara på vilka avtalsfrågor de tycker är viktigast. 350 passade på att tycka till. Liknande lokala enkäter har förekommit på andra håll och företeelsen kommer säkert att växa, förutspår Johan Tengblad.

Vill diskutera lokala frågor

–På en förbundsgemensam hemsida kan man inte kommunicera om sina lokala arbetsplatsfrågor. Och det är självklart det medlemmarna i första hand vill prata om, säger han.

Signalerna från medlemmarna är emellertid tydliga.

–Trygghet, säger Johan Tengblad utan att tveka. Väldigt starkt. Så fort man hör att arbetsgivaren vill försämra det här så blir det kraftiga reaktioner. Det speglar ju oron för anställningen, att det är turbulent.

Löner är också viktigt. Förtroendevalda har svårt att påverka förhandlingsramarna. Ibland ger arbetsgivaren inte ens tydliga besked om vilka löneprinciper som gäller inför förhandlingarna, och medlemmarna får ingen ordentlig motivering till sin lön.

–Förutsättningarna att öka det egna inflytandet är ofta dåliga på grund av brister i lednings- och chefsstrukturer. Där det tillämpas olika samtal mellan chef och medarbetare har det inte blivit en dialog, utan en information från chefen. »Det här får du, jag har inte råd med mer.«

Yngres frågor blir viktigare

Unga medlemmar oroar sig också för hur föräldraledighet påverkar framtida karriär och lönesättning. Ett kristallklart jämställdhetsproblem, konstaterar Johan Tengblad.

–När yngre är med blir det diskussioner om förutsättningar för föräldraskap och balans i livet. Den allt tajtare organisationen gör det svårt att hitta praktiska sätt att kombinera sitt jobb med att passa småbarn, till exempel genom att anpassa sin arbetstid.

Viktigt ge respons

Det kommer att ta tid innan de insamlade åsikterna ger effekt på de enskilda arbetsplatserna. Men eftersom det centrala avtalet ska bädda för lokala överenskommelser är det viktigt att medlemmarnas önskemål finns med redan på detta stadium, förklarar Johan Tengblad.

–Det vi måste klara av är återkopplingen till medlemmarna. Om de inte märker att det händer något med deras synpunkter och åsikter kommer de inte att delta nästa gång – med all rätt.

Medlemsdialogen

I september förra året gick det officiella startskottet för Avtal 2007, STs satsning inför årets avtalsrörelse.
Den här gången har förbundet aktivt gått ut och frågat medlemmarna vilka frågor och krav som är viktiga att driva i förhandlingarna. Tidigare har man i fösta hand vänt sig till de förtroendevalda.
Flera gemensamma upptaktstkonferenser har ägt rum under hösten. 1 200 lokala medlemsmöten har genomförts ellerl planerats in. Medlemmar har okcså kunnat lämna synpunkter och förslaget via rådslaget på STs hemsida. Av 20 400 besökera har 2 600 registrerat sig för att få rösta eller skriva inlägg.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA