Med rätt att vara frågvis
Namn: Monika Stendalen Heij
Ålder: 43 år
Bostad: Liten gård i Saxdalen utanför Ludvika
Familj: Gift med Jörgen, tre döttrar, 16, 14 och 9 år
Yrke och arbetsplats: Fältintervjuare för Statistiska centralbyrån, SCB
Månadslön: 16 600 kronor (för heltid)
Arbetsuppgifter: Jag gör besöksintervjuer hos privatpersoner och företag. Även telefonintervjuer förekommer. Dessutom gör jag prisundersökningar för KPI (konsumentprisindex), observationer och undersökningar på uppdrag av andra myndigheter eller universitet. Till exempel kan Vägverket beställa observationer om cykelhjälmsanvändning eller EU en undersökning om markanvändning. Vissa undersökningar är återkommande, till exempel om levnadsförhållanden och arbetskraftsundersökningen, andra är av engångskaraktär.
Jag arbetar hemifrån inom en radie av tio mil, men tillhör SCB Örebro. Det blir en hel del resor, oftast på kvällstid.
Fritid: På vintern är det slalomåkning som gäller, eftersom döttrarna tävlingsåker. På våren och under sommaren åker vi i stället motorcykel. Själv håller jag som bäst på och övningskör.
I och med att vi bor på landet har vi även hästar, numera endast ponnyhästar, och hund. Och så har jag en trädgård.
Det bästa med jobbet: Mötena med andra människor. Man får även se många olika miljöer. Jag gillar självständigheten i mitt jobb, att jag får lägga upp mycket av arbetet själv.
Det vill jag förändra i jobbet: Många av oss fältintervjuare skulle vilja ha mer dagarbete, helst på heltid. Själv arbetar jag 80 procent.
Därför är jag med i ST: För mig är det en självklarhet att vara med i facket. Det är viktigt att vi är många som hjälps åt för att alla ska få det bättre.
Själv är jag nyligen vald till sammankallande i den så kallade intervjuarstyrelsen. Det är en gemensam styrelse för oss cirka 150 fältintervjuare som finns över hela landet och tillhör olika klubbar. Klubbordförandena ingår i styrelsen.
Viktigaste frågan för facket: För oss fältintervjuare är det arbetstiden: Vi vill kunna arbeta heltid. Idag får de flesta nöja sig med 60-80 procent. SCB säger att det på landsbygden inte finns underlag för mer, eftersom jobbet måste ske kvällstid.
Även lönen och vår arbetsmiljö är viktiga frågor. Vissa veckor kan vara väldigt stressiga, om man både har återkommande undersökningar på dagtid och besöksintervjuer på kvällen.