Med passion för böcker om konst och filosofi
ST-medlemmen Staffan Lundgren jobbar halvtid som informatör på arkitekturskolan vid KTH. Övrig tid är han en hängiven utgivare av akademisk facklitteratur.
Hur kom det sig att du startade ditt bokförlag, Axl Books?
– Det växte fram ur ett eget intresse och en känsla av att det finns ett behov av den typ av utgivning som förlaget ägnar sig åt – i första hand akademisk litteratur inom områdena konst, arkitektur och filosofi.
Det är en påtagligt humanistisk profil för en anställd vid KTH, kan man tycka…
– Just nu jobbar jag på arkitekturskolan. Så där finns ju en koppling. Och min bakgrund är att jag har pluggat konst och filosofi.
Hur började det här med bokutgivningen?
– Jag började plugga ganska sent i livet, och jobbade med annat efter skolan. Under studietiden kom jag att arbeta redaktionellt med en tidskrift och ur det växte det fram ett beslut att starta ett bokförlag.
Det allmänna intrycket av förlagsverksamhet är att det är svårt att tjäna pengar på.
– Det är en korrekt iakttagelse.
Så hur går det för dig?
– En förutsättning för utgivningen är att jag har ett annat arbete som jag kan försörja mig på.
Hur går det till, från ax till limpa, när du ger ut en bok?
– Inte sällan blir jag kontaktad av en eller flera personer som vill ge ut en bok. Det finns inga ekonomiska bevekelsegrunder för ett beslut om utgivning. Jag får göra en bedömning av om det är något som kan vara intressant. Sedan följer redaktionellt arbete och formgivning. Det görs ibland externt, men ofta gör »vi« det på förlaget. »Vi« är här jag. Jag har många hattar som jag byter mellan. Sedan handlar det om kontakter med tryckerier och distributörer.
Vilken upplaga har en bok som du ger ut?
– Den kanske trycks i en upplaga på 600 exemplar. Vi ger ut böcker på både svenska och engelska. Det kan vara svårt att nå ut. För att nå en bredare grupp krävs finansiella muskler, för att göra läsare uppmärksamma på att böckerna finns. Man får förlita sig på att människor pratar med varandra. Det blir sällan några förstadagsrecensioner i dagstidningarna…
Blir det någon fritid kvar?
– Nej, det blir inte så mycket tid över. Givet de ekonomiska förutsättningarna ägnar jag det mesta av min lediga tid åt förlaget. Jag ser ett värde i att den här typen av litteratur över huvud taget publiceras. Men jag är inte unik – det finns många andra små förlag av det här slaget i Sverige som ger ut »smala« böcker.