Må bättre med växter

FÖRDJUPNING: VÄXTER2013-03-27

Växter får oss att trivas bättre på jobbet. De tar också hand om föroreningar och damm och minskar problemen med torr luft och buller.

Det kan tyckas självklart att det är trevligt med blommor och växtlighet. Det är också känt att naturen har läkande krafter både vid kroppsliga sjukdomar och vid psykiska tillstånd som utmattningssyndrom.

Vi vet mindre om hur växter påverkar vår arbetsmiljö. Men intresset växer. Vid Lunds universitet pågår ett avhandlingsarbete där man ska mäta

stress under arbete i gröna respektive kala miljöer. Och miljöföretaget Plantagon förbereder en svensk långtidsstudie om inverkan av växtlighet på kontor.

Växter drar åt sig damm, avdunstar vatten och tar upp giftiga ämnen i luften. Men hur mycket växtlighet som behövs för att påtagligt förbättra luften i exempelvis ett ventilerat kontor återstår att utforska.

– Vår hypotes är att det krävs en ganska stor mängd bladmassa per kontorsarbetsplats, men att man då får ett bättre inomhusklimat och minskade problem med allergier och torra ögon och slemhinnor, säger Leif Sieurin, som ska leda Plantagons projekt. Vi vill också se om korttidsfrånvaron minskar och effektiviteten ökar.

Att växter är braför den psykosociala miljön har dokumenterats i flera studier. En undersökning bland kontorsarbetande i USA visar att de som har levande växter på arbetsplatsen är mer tillfredsställda med sina jobb och med sina liv i allmänhet än de som inte har det. Männen i enkäten reagerade mest positivt på grönskan.

Andra forskningsresultat tyder på att växter på arbetsplatsen sänker blodtrycket och ökar kreativitet och produktivitet. Den nederländ-

ske forskaren John Bergs kommer fram till att effektiviteten och upplevelsen av välbefinnande påverkas mest bland dem som har ett starkt datorbundet arbete.

  

Orkidén brukar inte störa allergiker.
Bild: Colourbox
Orkidén brukar inte störa allergiker.
Hyacinten bör man inte ha på kontoret eftersom allergiker ofta reagerar på den.
Bild: Colourbox
Hyacinten bör man inte ha på kontoret eftersom allergiker ofta reagerar på den.

Blommar utan nysningar

När du själv pryder din arbetsplats med en växt måste du ta hänsyn till kolleger med allergier. Men allergiker brukar tåla:

  • Gullranka
  • Ampellilja
  • Toffelblomma
  • Bergpalm
  • Hibiskus
  • Höstglöd/Våreld
  • Moses stentavlor
  • Brudorkidé

En längre lista, framtagen av Astma- & Allergiförbundet, finns på alltomallergi.se.

 

Varning – besvärar ofta allergiker:

  • Benjaminfikus
  • Pelargon
  • Julstjärna
  • Hyacinter
  • Andra växter som doftar starkt eller avger växtsaft

Robotväxten ger svar på tal

En forskargrupp från universitetet i Keio i Japan har skapat en hybrid mellan robot och växt, anpassad för kontorsmiljöer, rapporterar tidningen M3. Forskarna fäste metalltrådar i grenarna på växterna och kopplade dem till en maskin i krukan. När man vinkar till växten eller pratar med den reagerar sensorer som drar i grenarna, och växten tycks svara.

Växten blir som en möbel

En tydlig trend på arbetsplatserna är att krukorna får en större betydelse, säger Jan Palm, vd på Företagsväxter. Urvalet av färger, former och material har blivit oändligt, och krukan blir en del av helheten och mer som en möbel. Trenden går också mot högre krukor.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA