Renée Modigh har nytta av sin sport även utanför bågskytte­banan: »Just den mentala träningen är ofta bra på jobbet. Att kunna fokusera och ha självdisciplin«, säger hon
Bild: Staffan Gustavsson
Renée Modigh har nytta av sin sport även utanför bågskytte­banan: »Just den mentala träningen är ofta bra på jobbet. Att kunna fokusera och ha självdisciplin«, säger hon

Lockad av bågskyttets skönhet

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-03-01

Det hela startade med ett friskvårdsprojekt på jobbet när ST-medlemmen Renée Modigh var i 40-årsåldern. Nu, ungefär 25 år senare, är hon SM-medaljör i bågskytte och tränar minst fem pass i veckan.

Hur kom det sig att du blev så lockad av bågskytte?

– Det började 1989. Vi hade en halvdag när alla anställda på Sjöfartsverket som kunde någon idrott fick visa upp den och berätta lite. Då var det några tjejer som visade bågskytte på gården. Vilken vacker sport! tänkte jag. Innan hade jag mest sett indianer och cowboys framför mig när jag tänkte på pilbågar. Men det här var något helt annat. Rörelsen, när de här tjejerna lyfte bågen… De var så uppsträckta och fina! Lugnt och behärskat avfyrade de pilen. Och sedan fick vi pröva.

Och hur kändes det?

– Jag fastnade direkt! Så jag följde med till klubben och gick en kurs. Och sedan var det bara att träna, träna, träna! Jag hade aldrig varit aktiv i någon idrottsklubb tidigare. Men det var så roligt, rent socialt blev det en helt ny gemenskap för mig. Nu är jag i lokalen minst fem pass i veckan, tränar själv och hjälper ungdomar. På tävlingarna är det ungdomar och folk upp till nästan åttioårsåldern.

Du själv har fått en hel del medaljer. Berätta!

– Jag har faktiskt tappat räkningen. Men när jag har sorterat medaljerna har jag fått ihop det till 21 guldmedaljer från svenska mästerskap. Jag tävlar ju i seniorklass och de andra tanterna tycker kanske att jag är lite besvärlig att tävla mot. Mest gläder jag mig över resultaten från utetävlingar. Det är en utmaning att gå i skog och terräng och försöka uppskatta avstånden. Det kan vara kuperat och man behöver avståndsbedöma exakt: »Är det 59 eller 57 meter?« Det har stor betydelse för om pilen hamnar rätt.

Vad är det som gör just dig till en bra skytt?

– Envisheten. Man måste kunna rörelsemönstret till hundra procent, annars går det inte. Att spreta med ett finger kan göra att man får helt fel träffbild. Kondition och mental träning är också viktigt.

Du arbetar som handläggare för geografiska informationssystem. Har du någon glädje av idrotten när du jobbar?

– Just den mentala träningen är ofta bra på jobbet. Att kunna fokusera och ha självdisciplin. Det är också bra att klara av att synas och prata inför en grupp. Och många som har kontorsjobb får nack- och ryggskador. Det har jag klarat mig ifrån eftersom jag sträcker mig och tränar musklerna kring skuldror och nacke.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA