Kvinnornas löner en skandal

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2009-04-21

Namn: Sofia Wall
Ålder: 42 år
Bostad: Villa i Vattholma, norr om Uppsala
Familj: Gift och två barn, 15 och 17 år
Yrke och arbetsplats: Tjänsteutvecklare på Läkemedelsverket
Månadslön: Oklart, eftersom tjänsten är nyinrättad. Än så länge assistentlön
20 500 kronor.

                                                                   — •l• —

Arbetsuppgifter: Jag utvecklar e-tjänster på Läkemedelsverket. Målet är att vi ska ha infört elektronisk ärendehantering nästa år. I dag kan en ansökan om godkännande för ett nytt läkemedel fylla en hel långtradare med pappersdokumentation. När företagen i stället kan skicka in sin ansökan elektroniskt, kommer våra handläggningstider att kunna kortas. 

— •l• —

Fritid: Jag älskar musik och gillar att sjunga. Jag tycker om att pula i trädgården också. Mina fingrar är inte så gröna ännu, men jag jobbar på det. Friskis och Svettis gillar jag också. Då varvar jag spinning, jympa och gym. Det har jag gjort i många år.

— •l• —

Det bästa med jobbet: Enheten för tjänsteutveckling och förvaltning där jag jobbar är helt ny. Därför kan jag vara med och forma tjänsten. Det kommer nog att vara lite trial and error. Det tycker jag om, det blir lite pionjäranda.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag är fortfarande så grön på just den här tjänsten, så jag har inte upptäckt något som jag vill förändra. Men ibland skulle jag önska att arbetsplatsen var lite mindre, så att man kunde lära känna alla. Personalstyrkan på Läkemedelsverket har vuxit explosionsartat de senaste åren, i dag är vi omkring 550 personer. När jag började hade jag ambitionen att lära mig alla namnen, men nu har jag förstått att det är omöjligt.

— •l• —

Därför är jag med i ST: Jag tycker om att ST är öppet för alla, oavsett yrke och utbildningsnivå. När jag började här valde jag mellan ST och Saco. Men när jag pratade runt med kollegor rekommenderade de flesta ST.

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Lönerna! Och att det ska vara lika lön för lika arbete. Ibland går jag in och kollar lönestatistiken på SCB. Det är inte klokt att kvinnor fortfarande har 85 procent av männens löner. Det gäller nästan alla yrken och utbildningsnivåer. Det är skandal.

Bild: Mikael Wallerstedt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA