Kvinnorna driver kampen för fred
Varje dag i Colombia tas kvinnor till fånga, kidnappas, våldtas, tvingas till slavarbete eller mördas. Men när den colombianska regeringen förhandlar med de väpnade illegala arméerna i landet är det män som förhandlar med män. När IMP, kvinnoinitiativet för fred, bildades 2001 var den bärande tanken att kvinnornas situation i konfliktens skugga skulle lyftas fram i ljuset.
Ett konkret resultat av den strävan är de ”påverkansbord” som nätverket arbetar med i sex av landets regioner. I dessa forum för kvinnorna fram krav till en så kallad fredskommissionär. Denne för sedan vidare kraven till de samtal som regeringen för med Colombias högermilis, paramilitärerna.
Påverkansborden tar också emot vittnesmål om övergrepp mot civilbefolkningen och försöker stötta offren att gå vidare i en rättslig process.
IMP-alliansen omfattar 22 föreningar, och finns i de flesta regioner. I nätverket finns organisationer för bönder, ungdomar, akademiker, indianer, afrocolombianer, fredsaktivister och feminister. Två av dem presenteras i artiklar på detta uppslag.
Start i Uppsala för fyra år sedan
Flera fackförbund är också med, bland annat kvinnosektionen i centralorganisationen CUT.
De fackliga kontakterna mellan CUT och svenska ST ledde till att ST bjöd in ett antal kvinnoaktivister till en konferens i Uppsala 2001. Det var den konferensen som utmynnade i bildandet av IMP, och samarbetet mellan ST och IMP har fortsatt. ST har bland annat bistått med metodstöd och tagit emot IMP-delegationer på studiebesök i Sverige.
Även Sida var med som inbjudare till konferensen 2001, och Sida kanaliserar nu 7,5 miljoner kronor under åren 2004–2006 för STs biståndssamarbete med kvinnonätverket.
STs roll är viktig, anser biståndshandläggaren Elisabet Hellsten, som arbetat för Sida på den svenska ambassaden i Colombia i fem år.
– Stöd från en folkrörelse till en annan blir ett mer jämlikt utbyte än om Sida genomför projektet.
Snabb utveckling för IMP
Elisabet Hellsten är imponerad av IMPs utveckling sedan 2001.
– IMP är nu en av de fem största fredsorganisationerna i landet. Man har lyckats bli en legitim politisk aktör som är känd i de värsta konfliktområdena, och man räknar med IMP på regeringsnivå.
Sidas Stockholmsbaserade Colombiahandläggare, Emma Nilenfors, påpekar att även det civila colombianska samhället är mycket polariserat. Därför är det positivt att IMP arbetar i hela landet och i alla samhällssektorer.
Ett kvitto på alliansens ökande inflytande är att dess ordförande Patricia Buritica tagit plats i den nya nationella försoningskommissionen (se länk uppe till höger). Kommissionen är mycket omdebatterad, men Elisabet Hellsten stöder beslutet att delta.
– Patricia Buritica kan använda sig av IMP för att trycka på. Nu får de en helt annan spelplan.