Regler styr vad som gäller för vikariatet
Ett vikariat kan vara ett bra sätt att få in foten på en arbetsplats. Men det är också en osäker anställningsform. I lagar och avtal finns regler som styr vad som gäller när en vikarie anställs.
- En tidsbegränsad anställning
Vikariat är en tidsbegränsad anställningsform och innebär att du är ersättare för en anställd som exempelvis är sjuk, på semester, är föräldraledig eller tillfälligt har något annat uppdrag. Arbetsgivare har även rätt att ta in en vikarie i väntan på att en fast tjänst ska bli tillsatt.
- Avtalet styr rätten att sluta i förtid
Ett vikariat kan vara tidsbestämt från ett datum till ett annat. Då går det normalt inte att säga upp anställningen om inte båda parter är överens om det. Men i anställningsavtalet kan det också stå att vikariatet löper ”tills vidare, dock längst till och med…”. Då kan det finnas en ömsesidig uppsägningstid i avtalet, eller så tillämpas uppsägningstid enligt gällande kollektivavtal. I vissa fall har arbetsgivaren rätt att säga upp en vikarie i förtid.
- Vikarier får inte diskrimineras
Det är inte tillåtet att missgynna arbetstagare med tidsbegränsade anställningar. Det innebär att vikarier har rätt till samma anställningsvillkor som övriga anställda. De har också rätt till den kompetensutveckling som krävs för att de ska klara jobbet. Är vikariatet längre än tre månader har vikarien också rätt till semester.
- Samma villkor som andra anställda
Förbudet mot att diskriminera vikarier innebär också att det inte är anställningsformen som ska ligga till grund för lönen, utan arbetets innehåll och den anställdes kompetens och erfarenhet. En vikarie ska alltså inte per automatik ha lägre lön än andra anställda med samma arbetsuppgifter.
- Vikariat kan bli tillsvidareanställning
Den som vikarierar under lång tid hos samma arbetsgivare kan få rätt till en fast tjänst. Om en person varit anställd som vikarie i mer än två år under en femårsperiod, övergår anställningen till en tillsvidareanställning. För att ett vikariat ska omvandlas till en tillsvidareanställning krävs således en sammanlagd anställningstid om 731 dagar under fem år.
- Särskilda regler gäller i staten
Den som varit anställd som vikarie i 12 månader under en treårsperiod har företrädesrätt till lediga jobb hos arbetsgivaren. Men eftersom det i staten finns särskilda krav på att lediga tjänster ska tillsättas enbart utifrån ”sakliga grunder”, som förtjänst och skicklighet, får en statlig arbetsgivare anställa någon som är ”skickligare” än en sökande som har företrädesrätt.
Ett ord med rötter i latinet
Ordet vikarie har funnits i svenska språket sedan 1600-talet. Vicarius är latin och betyder ställföreträdare.