Bild: Getty Images

Håll koll på din datorskärm

KORT OM2020-11-16

Många tillbringar en stor del av sin arbetsdag framför en datorskärm. Hur den är utformad och inställd betyder mycket för arbetsmiljön. Här är sex punkter att hålla koll på.

  1. Sitt rätt framför skärmen

    En bildskärm för kontorsarbete bör vara så pass stor att den täcker en stor del av synfältet när du sitter på det avstånd som känns mest bekvämt, vilket brukar vara 50–80 centimeter. Nacken ska vara rak och blicken något nedåtriktad när du tittar på skärmen. Ögonen ska vara i höjd med skärmens överkant.

  2. Viktigt att kunna justera läget

    Det är viktigt att det går att röra skärmen i olika riktningar så att du kan finjustera läget för att passa den ställning som du har för tillfället. Viktigast är att den går att flytta upp och ned. Att kunna vinkla skärmen i höjdled kan också vara bra. För den som arbetar med stående dokument är det användbart med en pivotfunktion – att kunna vända skärmen 90 grader.

  3. Hög upplösning ger skärpa

    Upplösning handlar om hur många bildpunkter, eller pixlar, skärmen har. En hög upplösning ger en större detaljrikedom och skärpa. En stor skärm med låg upplösning ger en grumlig eller suddig bild. Upplösningen på en bildskärm för kontorsarbete bör vara minst full HD, det vill säga 1920x1080 pixlar.

  4. Undvik bländning och reflexer

    En förutsättning för att kunna se bra på skärmen är att bländande ljus och reflexer minimeras. Om det finns ett fönster i rummet bör skärmen placeras så att dagsljuset kommer in från sidan. Direkt solljus måste gå att skärma av. Tangentbordet bör ha en matt yta för att undvika reflexer.

  5. Samma regler vid hemarbete

    Arbetsgivaren har ansvar för att du har en god arbetsmiljö oavsett var du utför arbetet – det vill säga även om du jobbar hemifrån just nu. Arbetsmiljöverket slår fast att en bärbar dator inte är ett lämpligt permanent alternativ för en person vars huvudsakliga arbete utförs vid en bildskärm.

  6. Många behöver terminalglasögon

    Arbetsgivaren har skyldighet att erbjuda synundersökning till alla arbetstagare som arbetar vid bildskärm mer än en timme per dag, enligt Arbetsmiljöverket. Om den anställde behöver terminalglasögon, vilket de flesta gör med åldern, så ska arbetsgivaren stå för kostnaden. Tänk på att vanliga läsglasögon inte är lämpliga vid skärmarbete eftersom de är anpassade för ett kortare avstånd.

Dubbla skärmar kan underlätta jobbet

De flesta moderna datorer har möjlighet att ansluta och använda två bildskärmar samtidigt, och därmed går det att få dubbelt så stor skärmyta. Många trivs med att det ger möjlighet att ha flera programfönster öppna på samma gång och menar att det gör arbetet enklare och mer effektivt. Det kan också vara en fördel med två skärmar när man vill ha tillgång till sina dokument samtidigt som man deltar i ett digitalt möte. En nackdel kan dock vara att det är lättare att distraheras om man exempelvis jobbar i ett program på den ena skärmen och samtidigt har mejlen öppen i den andra.

Så testar du om skärmen håller måttet

  • Filma din skärm med mobiltelefonen. Flimrar skärmen på filmen? Då har din skärm ett dolt flimmer som anstränger ögonen och kan orsaka huvudvärk. Höj i så fall ljusstyrkan på skärmen. Om inte det hjälper behöver du en ny skärm.
  • Håll upp ett vitt papper bredvid skärmen. Reglera skärmens ljusstyrka tills den vita färgen överensstämmer med papprets.
  • Håll upp det vita pappret igen.
  • Skärmens vita nyans ska inte kännas blåare eller kallare än papprets. Öka eller minska skärmens Kelvinvärde tills skärmen upplevs något varmare än pappret.

70 Hz

70 Hz är den lägsta nivå som bildrepetitionsfrekvensen bör ligga på, det vill säga den hastighet med vilken bilden på skärmen uppdateras. Med en lägre bildrepetitionsfrekvens än 70 Hz kan flimmer uppstå.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA