Bild: Getty Images

Friskvårdsförmåner kan se olika ut

KORT OM: FRISKVÅRD2025-02-12

Det finns ingen lag och inga centrala avtal som ger statligt anställda rätt till friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme. Skillnaderna mellan vad olika arbetsgivare erbjuder är stora.

  1. Arbetsgivare kan ge stöd
    Varken lagar eller centrala kollektivavtal på STs avtalsområden tvingar arbetsgivare att erbjuda friskvård. Ändå är det vanligt att arbetsgivare erbjuder någon hälsofrämjande förmån – ett ekonomiskt bidrag till friskvård och/eller så kallad friskvårdstimme.

  2. Beloppet är begränsat
    Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån, så länge Skatteverkets krav uppfylls. Det får uppgå till maximalt 5 000 kronor per anställd och år, och måste erbjudas samtliga medarbetare, även sjukskrivna och föräldralediga. Arbetsgivaren kan dock välja att sänka bidraget för deltids- och visstidsanställda i proportion till deras arbetstid.

  3. Bidraget får användas till mycket
    Friskvårdsbidraget kan gå till olika former av motion, som gymkort, klättring eller ridlektioner. Det kan också användas för att betala för vissa träningsappar. Även behandlingar som massage, kostrådgivning och rökavvänjning godtas. Aktiviteter som saknar inslag av motion får dock kosta högst 1 000 kronor per tillfälle för att vara skattefria.

  4. Reglerna sätter gränser
    I grunden är det arbetsgivaren som bestämmer vad pengarna får användas till. Men för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt får det inte användas till att köpa utrustning. Det får inte heller gå till exempelvis medlemsavgifter, teoretiska kurser eller skönhetsvård.

  5. Anställda kan få träna på arbetstid
    På vissa arbetsplatser har anställda möjlighet att träna på arbetstid utan löneavdrag – så kallad friskvårdstimme. Vanligtvis handlar det om en timme i veckan. Friskvårdstimmen kan vara förenad med villkor, som att den endast kan tas ut när verksamheten tillåter det, eller att den ska förläggas mellan vissa tider.

  6. Skador är inte arbetsskador
    Inträffar en skada under friskvårdstimmen, på arbetstid, räknas den i allmänhet inte som en arbetsskada. 2020 slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att den tandskada som en skatterevisor ådragit sig när han spelade ishockey på friskvårdstimmen inte skulle räknas som arbetsskada, eftersom skatterevisorer inte ansågs behöva vara i god fysisk form och aktiviteten saknade anknytning till arbetet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA