Kontroll över jobbet ger bättre sömn
Här är forskarnas recept på en skön huvudkudde: rättvis behandling på jobbet, kontroll över arbetsuppgifterna och gott medmänskligt stöd. Arbetstider och den fysiska arbetsmiljön spelar mindre roll för hur du sover om natten.
Det är SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, som kommit fram till dessa slutsatser när man summerat aktuell forskning om sömn och arbete.
– Och sedan rapporten kom 2013 har bilden bara förstärkts att det är de psykosociala faktorerna i arbetet som har störst betydelse, säger Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, som har deltagit i arbetet med rapporten.
I det svenska arbetslivet är mycket ansvar delegerat och många har en hyfsad kontroll över sitt arbete, konstaterar han. Det är positivt för sömnen. Men även höga krav och psykisk ansträngning i arbetet kan hålla oss vakna.
– Slimmade organisationer och ökade arbetskrav skapar en stress som kan påverka sömnen. Även om man exempelvis kan bestämma när man ska jobba övertid kan alla alternativ uppfattas som negativa.
Den som sover illa kan hamna i en ond spiral. När man är trött upplevs arbetet som mer kravfyllt och belastande, vilket kan förstärka sömnproblemen.
Övertidsarbete i mindre omfattning, ett par timmar i veckan, verkar inte störa den goda nattsömnen. Däremot har skiftarbetande ofta sämre sömn än andra.
Arbetsgivaren har arbetsmiljöansvar och måste fördela arbetsuppgifterna så att de är rimliga att klara av under en åttatimmarsdag, understryker Göran Kecklund. Den enskilde medarbetaren kan också hjälpa sig själv genom att sätta av tid för återhämtning:
– På fritiden är det bra att göra lite småtråkiga saker som stänger av hjärnans stressaktivering.
Klara dagen med en tupplur
En kort vila eller slummer under arbetsdagen ökar både vakenhet och prestation, enligt forskningen. Men tio minuter kan räcka, annars riskerar du att bli dåsig. I USA ökade acceptansen för den här sortens mikrosömn när begreppet power nap uppfanns.
Nattarbete tufft för kroppen
Vår biologiska klocka är inställd på att vi ska sova nattetid. Kroppstemperaturen sjunker och processer i våra organ saktas ned. För den som måste arbeta på natten gäller det att äta så lite som möjligt, men dricka varmt för att dämpa frusenheten. Arbetsmiljöorganisationen Prevent rekommenderar nattarbetande att undvika råkost, bönor, sötsaker och fet mat.
www.lillasomnskolan.se
Lilla sömnskolan är en nätutbildning från Stressforskningsinstitutet. Den ger kunskaper om och konkreta redskap för en bättre sömn.
23 minuter
23 minuter längre sömn per natt under arbetsdagar fick de som deltog i ett svenskt experiment med sex timmars arbetsdag åren 2005 och 2006. De 350 offentliganställda deltagarna kände sig också piggare på dagen.
Män sover bättre
36 procent av alla arbetande i Sverige har svårt att sova minst en dag i veckan. För kvinnor är andelen 39 procent, för män 32 procent.
Källa: Arbetsmiljöverket