Kongress i solsken och mörka skuggor
Det blev inga omvälvande förändringar av politiken. Men debatten hettade till när de statliga bolagen kom upp, och valen avgjordes med slutna omröstningar ända ned till posterna som revisorsersättare.
STs tionde kongress inleddes med folkfest och öppna seminarier i Kungsträdgården. Men kongressen präglades också av problemen med sjunkande medlemstal och spänningar mellan förbundets olika delar.
Kongressens start i Kungsträdgården i centrala Stockholm hade hållits hemlig så länge som möjligt för att ingen annan skulle snappa upp idén och hinna före. Det lyckades, och evenemanget såg ut att tas emot positivt av tillresta kongressdelegater och flanerande stockholmare. Det uppvägde kanske att statsminister Fredrik Reinfeldt tackat nej till att delta.
I stället kom förvaltningsminister Mats Odell, som i sitt tal lovade att agera mot bristande jämställdhet på statliga arbetsplatser. Han berättade att regeringen inom kort ska fatta beslut om att genomföra det program för kvinnligt ledarskap i statsförvaltningen som Verva, Verket för förvaltningsutveckling, föreslagit.
Gemensam värdegrund
Mats Odell kommenterade även STs nya arbetsmiljöundersökning, som presenterades på kongressen. Den var »ingen rolig läsning«, tyckte han. Enligt enkäten anser alltfler anställda att det är lågt i tak på jobbet och att den som är kritisk kan drabbas av repressalier.
– Det är en fullständigt oacceptabel utveckling om det är så att våra medarbetare tycker att det är lågt i tak, sade han.
Han lovade att ta upp frågan med myndighetscheferna. Han hänvisade också till den gemensamma värdegrund för förvaltningen, »ett offentligt etos«, som regeringen vill skapa.
STs förbundsordförande Annette Carnhede framhöll i sitt tal i Kungsträdgården fackets betydelse för goda villkor i arbets-livet. Den fackliga kampen har bidragit till löneökningar, till att Sverige har världens bästa villkor för arbetande föräldrar, till en bättre arbetsmiljö och till skydd mot uppsägningar och förbud mot diskriminering.
– Fackets inflytande i arbetslivet bygger på att vi är många som bryr oss och är engagerade. Med minskat engagemang finns det risk för att kommande generationer inte får det så bra som vi har det.
Budget med underskott
Inne i kongressalen på hotell Clarion låg problemet med minskat fackligt deltagande i öppen dager då ombuden behandlade budgeten för kongressperioden. Sjunkande medlemstal innebär lägre inkomster, och ST budgeterar för underskott de kommande fyra åren.
Det ifrågasattes inte. I stället kom motionskrav från flera håll om att förstärka förbundskansliets expertkompetens på flera områden. Samtliga förslag avslogs dock. Det beklagar Kjell Strömbäck, ordförande för avdelningen inom Posten och ledamot i förbundsstyrelsen.
– Jag förstår att ekonomin är ansträngd, men vi måste se över kansliorganisationen. Det är uppenbart att de förtroendevalda behöver ett annat stöd än tidigare. Arbetsgivarsidan har blivit tuffare och går stenhårt på lagen. Det krävs att vi kan hänga med.
En motion från ST inom Posten om mer kansliresurser för bolagsfrågor gav också upphov till en debatt där kritiken mot förbundet från flera bolagsföreträdare spetsades till. Detsamma skedde vid valen till förbundsstyrelsen, där Björn T Johansson från ST inom spårtrafiken var motnominerad till bland annat andre vice ordförande, men inte kom in i styrelsen.
Kritikernas uppfattning kan sammanfattas i att bolagsavdelningarna behandlas styvmoderligt i förbundet.
– ST måste ut på banan och visa att man verkligen vill ha bolagen! Gör man inte mer och är man inte mer lyhörd kan jag inte se att bolagen har en framtid i ST.
Det säger Kjell Öström i avdelningsstyrelsen för ST inom Posten och en av de mest aktiva debattörerna på kongressen. Han framhåller att facken i bolagen ofta har andra frågor att ta ställning till än de på myndigheterna.
– På bolagssidan handlar det mycket om köp och sälj. Vi måste bli en kompetent aktör när det gäller outsourcing, insourcing, ekonomiska överväganden och analyser.
Förbundsordförande Annette Carnhede säger att kritiken förvånade henne, eftersom ST enligt hennes uppfattning aldrig arbetat så mycket med bolagsfrågorna som nu.
– Men det var bra att det här kom upp till ytan och nu får vi ta itu med det. I förbundsstyrelsen ingår nu två ledamöter från bolag och affärsverk.