Elsmarie Jarflod är nykter alkoholist. Hon finner gemenskap i organisationen Länkarna. »Nionde december 1993 blev jag medlem och jag lär nog vara med så länge jag lever«, säger hon.
Bild: Casper Hedberg
Elsmarie Jarflod är nykter alkoholist. Hon finner gemenskap i organisationen Länkarna. »Nionde december 1993 blev jag medlem och jag lär nog vara med så länge jag lever«, säger hon.

Klarar sig med vichyvatten

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-03-26

ST-medlemmen Elsmarie Jarflod är sjukförsäkringshandläggare på Försäkringskassan i Sundbyberg. Men på sin fritid är hon ledamot av styrelsen för Länkarnas Riksförbund, som arbetar mot missbruk.

Hur kom det sig att du kom i kontakt med Länkarna?

– Det började med att en nära anhörig var på ett av Länkarnas vårdhem. Jag var med dem på deras midsommarfest och deras höstfest, och han tyckte att jag också borde gå med i Länkarna. Och på den vägen är det. Jag hade själv ingen spärr, utan jag drack tills det var slut i flaskan. Nionde december 1993 blev jag medlem och jag lär nog vara med så länge jag lever. Det är en stor

gemenskap och det är roligt att vara med och delta i möten.

Vad är styrkan med Länkarnas verksamhet, skulle du säga?

– Gemenskapen gör att man vill vara med. Länkarna har många aktiviteter för medlemmarna. Vi spelar biljard och kort och vi åker ut på fisketurer. Vi erbjuder en nykter miljö och på våra fester finns ingen alkohol med. Varje sommar arrangerar vi en rikskurs. Då hyr vi in oss på någon folkhögskola ute i landet för att lära oss sådant som föreningsteknik och bokföring och lyssna på föreläsningar om alkohol och droger.

Har Länkarna många kvinnliga medlemmar?

– Jag skulle önska att fler kvinnor kom med i länkrörelsen. Vi har en väldigt öppen attityd. Det är många kvinnor som dricker ensamma och som skulle behöva vara i en nykter miljö och göra något annat. Jag skulle gärna vilja att de tog steget att våga ta kontakt med Länkarna. Det finns hemsidor på webben där man kan få kontakt. Ett studiebesök kan man alltid göra.

Vad har Länkarna betytt för dig själv?

– Jag tror att det är tack vare Länkarna som jag har jobbet kvar. När man har alkoholproblem och det inte finns någon spärr blir det bara värre och värre. Till hösten har jag jobbat 42 år på kassan, och utan Länkarna vet jag inte hur det skulle ha gått. Min man och jag är mycket ute med vår husbil och campar. Man kan kuska runt utifrån väderkartan och åka dit där solen skiner. Men vi ser hur många det är som grillar och som måste ha sin bag-in-box. Medan vi klarar oss med vårt vichyvatten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA