Kenny Ärlebrand har plats för 30 häckande tornseglarpar i holkarna.<br>FOTO MATS HILLBLOM
Kenny Ärlebrand har plats för 30 häckande tornseglarpar i holkarna.<br>FOTO MATS HILLBLOM

Kenny ordnar boplats åt tornseglarna

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-05-25

Kenny Ärlebrand är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Gällivare. Men när våren kommer spanar han efter tornseglarna som kommer för att häcka i hans holkar vid stugan i Famakko.

Vad gör du på jobbet?

– Jag sysslar mest med rådgivning och information, en del uppdragsutbildningar och så. Dessutom är jag webbredaktör för distriktet. Det blir inte så mycket tid i skogen som jag egentligen skulle önska. Tidigare jobbade jag mer ute, med arbetsledning för Gröna jobb och praktikanter. Det var mer folk i Skogsstyrelsen förr.

Hur kom det sig att du blev hyresvärd för en massa tornseglare?

– Det var brorsan som började. Han har säkert dubbelt så många holkar som jag. Det är egentligen han som snickrar dem, mina också.

Hur många holkar har du?

– Jag tror jag har plats för 30 häckande par. Jag har mest dubbelholkar i två våningar – de är ungefär 90 centimeter höga med två ingångshål, med en över- och en undervåning. Man bygger dem av rötad gran, 13 centimeter breda med 5 centimeters ingångshål. Jag får lov att bygga ut varje år, eftersom ungarna kommer tillbaka tillsammans med föräldrarna våren efter att de kläcktes. Jag sätter nog upp någon ny holk i sommar också.

Hur gick det till när du började?

– Först var det en bekant i Hakka som började sätta upp holkar, och sedan började brorsan. Det tog mig fyra år innan jag fick de första att häcka. Jag gjorde en ljudslinga på ett kassettband som gick runt, runt med tornseglarnas läte och spelade upp det oavbrutet. De första tre vårarna hände ingenting, men fjärde året, 1989–1990 någon gång, var det ett par som bosatte sig i en av mina holkar. Sedan har de kommit tillbaka varje år och blivit fler och fler.

När på våren kommer tornseglarna?

– De är nästan lika tidiga i Norrbotten som i södra Sverige. I år gjorde brorsan första observationen redan den 15 maj. Men oftast dyker de upp kring 19–21 maj. Men i år kom vårvärmen tidigt till Norrbotten.

Hur länge blir de kvar innan de flyttar söderut igen?

– De brukar stanna till den första älgjaktsveckan i början av september. De är roliga på det sättet att de stannar ett tag innan
ungarna är färdigutvecklade. Flugsnappare är så snabba med fortplantningen att de blir färdiga med sin häckning mycket
snabbare och flyttar tidigare.

Vad har du för utbyte av tornseglarna?

– De är fascinerande att titta på. De gör rena flyguppvisningar i formation mellan stugan och tallarna. Annars flyger de ju högt. De lever av insekter, och så här års tar de mycket fjädermyggor.

Är tornseglarna räddningen från myggplågan då?

– Nej, jag tror inte de gör någon större skillnad. Men säkert tar de en eller annan vanlig stickmygga också!   

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA