Linda Gerén vill se fler forskare i näringslivet.
Bild: Sören Fröberg
Linda Gerén vill se fler forskare i näringslivet.

Kärnfysiker vill ta plats i bolagsstyrelse

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-09-08

Linda Gerén, kärnfysiker, studievägledare vid Stockholms universitet och ST-medlem är en av de utvalda som ska delta i regeringens styrelseprogram.

Grattis! Du är en av 200 utvalda bland 1 400 sökande till programmet som ska leda till fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Hur kom det sig att du sökte?

– Tack! Jag läste om programmet på näringsdepartementets hemsida och tänkte att det här kan vara något för mig. Kopplingen mellan näringslivet och universitetet är intressant och jag har lite erfarenhet av båda. På 80-talet var jag med och startade ett konsultbolag i IT-branschen. Nu jobbar jag 75 procent som studievägledare och därutöver forskar jag i kärnfysik, jag är doktor i experimentell kärnfysik.

Vad säger arbetskamrater och chefer?

– Det är inte många som känner till det, men de som vet gratulerar. Jag har inte berättat för min chef än, kanske ska jag göra det nu.

Vilka är dina förväntningar?

– Jag vill lära mig mer om styrelsearbete och hur man tänker när man utvecklar större bolag. Jag får nya kontakter och naturligtvis hoppas jag få något styrelseuppdrag. Programmet kan också vara till nytta i mitt jobb som studievägledare där jag hjälper studenterna med deras karriärplanering.

Många av deltagarna har uppsatta positioner i stora företag. Vad tror du blir din roll?

– Jag har nog en ganska annorlunda syn. Det är inte så många som har en naturvetenskaplig inriktning och jag tycker att det behövs. Jag tror
att jag blev utvald till programmet just för att jag har erfarenheter både från näringslivet och den akademiska världen. För egen del kan jag lära av dem som redan finns inom näringslivet.

Är det viktigt att ha fler kvinnor i bolagsstyrelserna?

– Naturligtvis är det viktigt. Det mesta brukar bli bra om man mixar både kön och etnicitet, det behövs människor med olika bakgrund och olika idéer. Kvinnor har till viss del andra erfarenheter än män och det är värdefullt om det finns en förståelse i styrelsen av hur de kvinnliga anställda tänker. Och omvänt är det viktigt för kvinnorna i företaget att veta att det finns kvinnor i styrelsen. Jag tror att det är nödvändigt för företag som vill utvecklas att vara jämställda och kunna visa att de är det.

Vad kan du tillföra från ditt jobb som forskare och studievägledare?

– Jag tycker att forskningen ska vara mer involverad i företagsutvecklingen. Näringslivet borde utnyttja befintlig forskning bättre och oftare ta hjälp av forskare. Jag anser också att det behövs mer bredd i näringslivet och mer av ett vetenskapligt angreppssätt. Dessutom har jag duktiga studenter. Om någon behöver anställa en naturvetare så kan jag ge dem namn.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA