Kärlek till fiolerna höll honom kvar

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2009-02-03

Namn: Kenneth Jansson Ålder: 58 år Bostad: Hyreslägenhet på Hornsgatan i Stockholm Familj: Särbo och utflugna barn Yrke och arbetsplats: Instrumenttekniker på Kungliga Musikhögskolan Månadslön: Heltid 21 400 kronor, »men jag arbetar 80 procent«

Arbetsuppgifter: Jag tar hand om instrumentsamlingen här på skolan. Jag renoverar och underhåller fioler, altfioler, cello och kontrabasar. Och också träblås, till exempel flöjt, och bleckblås, till exempel trumpeter. Det handlar om flera hundra instrument som jag lagerför och även lånar ut till studenter här på skolan. Totalt har vi omkring 600 studenter och utlåningen kan gälla hela studietiden eller för en viss produktion. 

                                                                     — •

l• —

Fritid: Jag har egen firma, om än i blygsam omfattning, där jag sysslar med fiolbygge. Musicerar även lite själv. Jag spelar svensk folkmusik på fiol, sjunger också blues och spelar munspel. Annars gillar jag att gå och titta på Hammarby i bandy. Jag går i stort sett på alla hemmamatcher. Bandy är en ädel sport, och det finns inga bandyhuliganer. En riktig bandypublik är schyst.

                                                                     — •

l• —

Det bästa med jobbet: Jag har ett fritt och självständigt arbete där jag kan disponera min tid. Sedan älskar jag ju instrumenten. Jag har haft det lite körigt på jobbet tidigare – det som hållit mig kvar är kärleken till fiolerna. 

                                                                     — •

l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag skulle vilja ha större lagerutrymmen och högre lön.

                                                                     — •

l• —

Därför är jag med i ST: För att min grundinställning är att enighet är styrka. Och ST är ett intressant förbund, det händer saker. Man blir erbjuden kurser och evenemang. Och vår förening på skolan har en liten budget som vi kan ha till föreningsaktiviteter. Det är ett skönt förbund att vara med i, det händer mest inom ST. Jag är ju med i styrelsen också, och då får man mycket information om vad som är på gång inom hela verksamheten. Det är en trygghet att vara med.

                                                                     — •

l• —

Viktigaste frågan för facket: Det är många, jag har svårt att prioritera. Naturligtvis lönebildningen och arbetsmiljön. Och det är viktigt för facket att driva på när det gäller möjligheterna till utveckling i arbetslivet. I övrigt är det viktigt att vara en motpart i förhandlingarna, att delta i medbestämmandet gentemot arbetsgivaren.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA