Kajsa rekommenderar simhopp för alla åldrar
Kajsa Hugosson är ST-medlem och handläggare på Läkemedelsförmånsnämnden. Hon tränar simhopp och ibland åker hon utomlands och tävlar. Men första gången ändade det i förskräckelse.
Hur kom det sig att du började med simhopp?
–Jag har hållit på med vattensporter hela mitt liv. När jag var tio år började jag simma. Min stora idol var Bengt Baron som tog OS-guld i simning och jag ville bli lika bra som han. Men det blev tråkigt att bara simma fram och tillbaka i bassängen så jag började med konstsim. I gymnasiet höll jag på med vattenpolo. Simhopp började jag först med när jag var 27 år. Det var hösten 2001.
När tävlade du utomlands för första gången?
–I juni 2004 åkte jag till Riccione i Italien för att delta i en masterstävling. Men jag kom aldrig till start. När jag skulle göra en bakåtvolt i rak stil under uppvärmningen kom jag för nära trampolinen och slog ut vänster framtand i överkäken. Det var mitt största antiklimax någonsin!
Oj då, vad hände sen?
–Jag fick göra flera käkoperationer och det tog 1,5 år innan jag var helt återställd. Som tur var hade jag både hemförsäkring och olyckfallsförsäkring via facket så jag behövde inte betala de 25000 kronor som behandlingarna kostade. Jag fick också 8000 kronor för sveda, värk och vanprydande ärr.
Hur gick det med idrottandet?
–Jag fortsatte att träna direkt och i november samma år deltog jag i en tävling i Stockholm. I en tävling 2005 gjorde jag mitt personbästa på alla höjder.
Fick du någon medalj?
–Nej, jag kom sist men var glad ändå!
Vilket är det svåraste hoppet du har tävlat med?
–Det svåraste är »rak isander med halvskruv«. Det börjar med att man står på trampolinen med magen mot vattnet. Sedan hoppar man uppåt och drar upp fötterna framåt, dyker bakåt och lägger en halv skruv på det.
Har du blivit mer försiktig sedan olyckan?
–Jaa. Jag tycker inte om att göra baklängeshopp eller tyska hoppet där man står med ryggen mot vattnet och roterar framlänges mot trampolinen.
Vad får du ut av simhoppningen?
–Den betyder mycket. Jag träffar människor som jag inte skulle träffa annars. Jag utmanar mig själv att göra saker som jag inte vågat tidigare och jag kommer till platser jag aldrig varit på. Det är skönt att släppa verkligheten ett tag och fokusera på det man gör.
Kan vem som helst hålla på med simhopp?
–Ja absolut. I den grupp jag tränar i är vi spridda både vad gäller ålder och idrottslig bakgrund. Vi tävlar i åldersklasser, mot andra i samma ålder. På masterstävlingar deltar både nybörjare och sådana som tidigare tävlat på höga nivåer. Den äldsta som jag sett tävla var 90 år gammal.
Vad har du för råd till dem som blivit inspirerade och vill börja hoppa?
–Kom till Eriksdalshallen någon torsdag kväll och prova på om du bor i Stockholm. Titta gärna på hemsidan www.ordkultur.se/happydivers Jag tror inte att simhopp finns på så många ställen i Sverige, men jag vet att det finns en grupp i Lund också.