»Jag tror att det kan vara väldigt positivt«
Mats Odell, minister med ansvar för den statliga förvaltningen, uppmanar landets myndigheter att våga pröva sociala medier. Han tror att nätets avslappnade tilltal kan förändra synen på statstjänstemannen.
Enligt Mats Odell måste landets myndigheter »bli bättre på att finnas där medborgarna finns«. Han nämner Facebook, Twitter och Flickr. Men exakt vad staten ska göra där, eller hur det ska gå till, tycker han är svårt att säga. Själv nämner han ett exempel:
– Man skulle kunna tänka sig att till exempel en förskola tycker att det är en bra idé att föräldrarna, samtidigt som de sjukanmäler sitt barn på förskolan, också kunde göra sin vab-anmälan – direkt på Facebook.
Oklarheter måste redas ut
För att det ska kunna bli verklighet måste det finnas »säkra uppkopplingar mot Försäkringskassan«. Men, medger han, det finns många oklarheter som behöver redas ut – som framför allt rör den personliga integriteten och offentlighetsprincipen.
– Hur ska det här registreras? Vad blir offentliga handlingar?
Sådana dilemman har han själv inga lösningar på.
Vad tänker du om det då – när du ändå går ut och uppmanar myndigheter att våga försöka?
– De måste ju se till att de regler som gäller följs, att de tillämpas. På ett bra sätt, som tillgodoser rättssäkerheten och offentlighetsprincipen.
Mats Odell tror att synen på myndigheterna i förlängningen kan påverkas av nätets avslappande tonläge.
– Jag tror att det kan vara väldigt positivt. Bilden av en myndighet som ett stort hus, att man går uppför en stor trappa och möts av någon barsk person... Den kan förändras om det här kommer in i ens vardagsliv, om du enkelt kan komma i kontakt med myndigheten och få svar på dina frågor. Det tycker jag är väldigt trevligt.
Han betonar samtidigt att webbens snabba tempo och vardagsspråk inte får hota kraven på kvalitetsgranskning, saklighet och opartiskhet. Principerna på nätet är desamma som i övrig kommunikation – och ett mer formellt språk är ingen kvalitetsgaranti.
– Även sådant som låter väldigt byråkratiskt kan vara fel.
Trots att många frågor om offentlighet och integritet fortfarande är olösta, ser han ingen fara i att statliga myndigheter lägger över delar av sin kommunikation i kommersiella forum, som Facebook.
Beroende av olika medier
– Ska vi få ut bred information till medborgarna så har vi inte statliga kanaler fram till varje hushåll. Vi är beroende av nyhetsmedier av olika slag. Om vi skulle kräva att det skulle vara statliga budbärare fram till medborgarna blir det ganska tyst från vår sida.
Men vad tänker du om dem som fortfarande inte har dator eller uppkoppling?
– Det här är ju bara ett komplement. Vi har ju en utmaning i glesbygd och på andra håll. Men där är det ju så att vi också till exempel ska använda oss av lantbrevbärare som når 700 000 hushåll varje dag. Där måste vi komplettera.