Jag längtar tillbaka till Afrika

FÖRDJUPNING2008-08-20

Namn: Anna Eriksson
Ålder: 50 år
Bostad: Bostadsrätt i utkanten av Örebro
Familj: Tolvårige sonen Vincent
Yrke och arbetsplats: Handläggare/utredare på Statistiska centralbyrån i Örebro
Månadslön: 34 500 kronor

Arbetsuppgifter: År 1989 började jag på SCB och är nu på enheten för befolkningsstatistik. Jag arbetar med uppgifter om befolkningsutvecklingen i Sverige, inklusive migration och integration. Under de senaste åren har jag mest sysslat med migrationsfrågor i ett EU-perspektiv och ingått i ett nätverk som leds av EU-kommissionen. Nätverkets syfte är att samordna information och statistik, främst om invandringen till EU från icke EU-länder.

Tidigare har jag i 13 år varit tjänstledig och jobbat på Unescos statistikavdelning med utbildningsstatistik för afrikanska länder. När vi kom tillbaka till Örebro 2002 hade vi bott flera år i det politiskt oroliga Zimbabwe. Det var ett jättesvårt beslut att flytta därifrån, men min son skulle börja i skolan.

                                                   — •l• —

Fritid: Förutom att ägna mig åt min son försöker jag vara ute i naturen så mycket som möjligt – jag vandrar och joggar. Jag läser också mycket, särskilt böcker om Afrika och av afrikanska författare.

                                                   — •l• —

Det bästa med jobbet: Jag har fördelen att jobba med uppgifter som är väldigt efterfrågade i samhället – av enskilda medborgare, folk på departementsnivå och av internationella användare. Arbetet är självständigt men jag längtar tillbaka till Afrika. I höst åker vi dit igen.

                                                   — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Inget just nu.

                                                     — •l• —

Därför är jag med i ST: Jag är inte fackligt aktiv men vet att jag behöver fackets stöd; de villkor som gäller nu är inte givna för alltid. Det ingår också i min grundsyn om solidaritet och sammanhållning att man ska ställa upp för varandra.

                                                     — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Att kämpa för bra villkor för alla, inklusive deltidsarbetande och arbetslösa. Det behövs särskilt nu när reglerna för a-kassan har försämrats. Lokalt på arbetsplatsen känns det viktigast att facket fungerar som balans till och för en dialog med arbetsgivaren.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA