Jag är fågelskådare – nästan en arbetsskada

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2008-06-03

Namn: Sonja Jansson
Ålder: 52 år
Bostad: Villa i Funbo utanför Uppsala
Familj: Sambo
Yrke och arbetsplats: Intendent på enheten Centrum för biologisk mångfald, Lantbruksuniversitetet
Månadslön: 31 000 kronor

Arbetsuppgifter: Mitt arbete består av två delar. Dels är jag personalansvarig för 55 personer på enheten och arbetar med ledningsfrågor i ledningsgruppen. Dels är jag projektadministratör i ett Sida-finansierat program för fattigdomsbekämpning och biologisk mångfald. Vi får ansökningar från hela världen. Jag är med och bedömer vilka som får anslag och granskar budget- och avtalsförslag.

I vårt senaste projekt har vi skickat pengar till organisationen Gaia i London, som i sin tur hjälper African Biodiversity Network som har många medlemsorganisationer i ett tiotal afrikanska länder. I mars var jag på fältstudieresa i Kenya och Tanzania. I Kenya besökte vi bland annat två heliga skogar. De är betydelsefulla, med återplanterade inhemska trädarter, och viktiga även när det gäller befolkningens religion. I Tanzania besökte vi två skolor där äldre arbetar med skolbarn och berättar för dem bland annat om vilka växtsorter som klarar klimatet.

                                                           — •l• —

Fritid: Jag och min sambo har en flatcoated retriever som vi jakttränar med. Men ingen av oss jagar. Jag är även fågelskådare, det är nästan en arbetsskada. Vi hade en tallsparv i vår trädgård för några vintrar sedan, som i vanliga fall bara finns öster om Uralbergen.

                                                           — •l• —

Det bästa med jobbet: Jag kan bidra med mina kunskaper som administratör och kan göra en insats för fattiga genom mitt jobb.

                                                           — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag skulle vilja se en allmän arbetstidsförkortning. När jag började på min nuvarande enhet 1997 var vi 6–7 anställda. I dag är vi 55 personer och nu räcker snart inte lokalerna till. Till hösten är det tal om att anställa ytterligare någon för att avlasta mig.

                                                         — •l• —

Därför är jag med i ST: Det är viktigt att organisera sig för att kunna påverka. Jag har tidigare varit arbetsplatsombud och varit både sektionsordförande och vice avdelningsordförande. Jag har suttit i förbundets valberedning inför tre kongresser. Nu är jag revisorsersättare på sektionsnivå.

                                                         — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Arbetsmiljöfrågorna är viktiga. Arbetsbelastning, stress och bra ledarskap är viktiga aspekter.

FOTO MIKAEL WALLERSTEDT
FOTO MIKAEL WALLERSTEDT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA