Inomhusrökning nästan helt borta

FÖRDJUPNING: RÖKNING2011-05-24

Nästan alla statliga arbetsplatser har förbjudit rökning
inomhus, visar ST Press enkät. Men rökfri arbetstid har
inte slagit igenom. Kommuner och landsting går betydligt
hårdare fram.

Hur tillåtande är staten mot rökning på jobbet? ST Press ställde frågan till 47 statliga myndigheter och bolag och fick svar av 36. Av dem framgår bland annat att rökning inomhus numera är en ytterst sällsynt företeelse. Bara 3 av de 36 har kvar rökkurer eller rökrum.

Men där tycks också gränsen för restriktioner gå. Endast två myndigheter – Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse – har infört rökfri arbetstid.

Enkätsvaren visar även att nästan fyra av fem statliga arbetsgivare erbjuder sina anställda stöd till rökavvänjning.

Stopp för rökning på arbetstid

I jämförelse med staten har kommuner och landsting gått längre i kampen mot rökning. Omkring hälften av kommunerna och mer än hälften av landstingen har genomfört rökfri arbetstid.

Enligt Ingvor Bjugård på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, innebär det att rökning bara är tillåten under lunchen, som inte räknas som arbetstid. I många fall finns också en rökfri zon närmast entrén, och sjukvårdspersonal kan tvingas att byta om från sina arbetskläder när de ska ta ett bloss.

Hänsyn till omgivningen

Ingvor Bjugård säger att det handlar om rökarens hälsa, men framför allt om hänsyn till omgivningen. Individens frihet att röka får ge vika när det rör sig om arbetstid, menar hon. Och efter ett överklagande i en kommun har arbetsgivaren också domstolsstöd för den ståndpunkten.

– Domstolen slog fast att det inte är en rättighet att röka under arbetstid. Arbetsgivaren kan fatta ett beslut om förbud.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA