Ingen vet vad som är mest effektivt
Mängden administration i samhället ökar – och den utförs av allt fler. »Denna amatörisering av det administrativa arbetet är troligtvis ineffektiv«, säger Anders Ivarsson Westerberg, docent på Södertörns högskola.
I en kommande bok, Administrationssamhället, resonerar Anders Ivarsson Westerberg och kollegan Anders Forsell på Uppsala universitet kring statsförvaltningens förändring.
– All tillgänglig forskning tyder på att mängden administration i samhället ökar. Samtidigt minskar antalet administratörer.
Det kan låta som ett motsatsförhållande, men enligt forskarna sprids den ökande administrationen ut på många. I studier har man sett att varje anställd går in i sex till sju datasystem om dagen. Forskning visar också att många yrkeskategorier ägnar ungefär lika mycket tid åt administration som åt sin kärnverksamhet.
– Det blir ett slags pålagd bisyssla, som gör att arbetet inte syns i yrkesstatistik eller i myndighetens ekonomiska redovisning. Administrationen blir osynlig.
Enligt Anders Ivarsson Westerberg finns inga studier om vilket arbetssätt som är mest kostnadseffektivt.
– Men min gissning är att det är ineffektivare att var och en är sin egen administratör. Den typen av arbetsfördelning innebär en amatörisering av det administrativa arbetet. Det borde påverka effektiviteten negativt jämfört med om specialiserade administratörer skulle ha utfört arbetsuppgifterna.