Hur vågade du lämna jobbet i statsförvaltningen, Hans?

FÖRDJUPNING2004-10-13

hans Sjögren, 56 år, har, efter 25 år i statsförvaltningen, skolat om sig och skaffat ett nytt jobb. Ett stort steg som gick riktigt bra.

Av:  Christian Örjestål

Du har nytt jobb, berätta!
– Ja, jag jobbar på Godtemplargården här i Norrköping. Och här sköter jag det mesta. Det är väldigt omväxlande arbetsuppgifter och jag trivs jättebra. Jag sköter allt från det administrativa som att betala räkningar och betala ut löner till att städa våra konferenslokaler och se till att allt fungerar här i huset. Vi har även 14 stycken lägenheter som vi hyr ut och där fungerar jag också som vaktmästare.

Men du har jobbat inom statsförvaltningen under flera år?
– Ja det stämmer, jag har jobbat på både Sjö- och Luftfartsverket. Jag började, för 25 år sedan, på Sjöfartsverket i Stockholm. Där jobbade jag ett år och sedan flyttade verket till Norrköping och jag följde med.

Och du kommer ursprungligen från Norrköping?
– Just det. Jag är infödd östgöte så det passade bra att flytta hem igen. I alla fall, efter tre år i Norrköping började jag jobba på Luftfartsverket. Där stannade jag i ytterligare tre år innan jag återvände till Sjöfartsverket.

Vad arbetade du med på Sjöfartsverket?
– Det var olika uppgifter. Jag jobbade en hel del med sjömätning och producerade sjökort. Sista tiden på verket tillhörde jag redaktionen för Underrättelser för sjöfarare. Ett veckobrev med information och varningar om vad som händer i våra farvatten.

Vad gjorde du sedan?
– Jag fick chansen att säga upp mig och få gå en utbildning genom Lernia. Och det var mycket intressant, jag studerade i ett och ett halv år och blev sedermera elektriker. Jag är byggingenjör i grunden så jag kände att det var bara eldelen som saknades. Jag gillar att snickra och hålla på med huset och nu kommer jag kunna göra det mesta själv när jag väl går i pension.

Och så fick du jobb på Godtemplargården?
– Först jobbade jag ett år på ett litet företag som plats- och elmontör men det blev kärvare tider även i den branschen så jag fick sluta. Men sedan började jag på Godtemplargården.

Du är 56 år. Var det inte lite kymigt att sluta på Sjöfartsverket och hoppa på en helt ny grej?
– Nej, det var bara intressant och spännande. I min omgivning var det såklart stora frågetecken, de undrade hur jag kunde ge upp en säker tjänst inom statsförvaltningen och börja på ny kula. Men det var en utmaning och jag fick chans att utvecklas.

Har du några tips till andra som kanske förlorar jobbet mot sin vilja?
– Jag tror att det är oerhört viktigt att försöka se det positiva i det hela. Med en positiv inställning kan framtiden bli riktigt lyckad. Man får inte gräva ned sig i negativa tankar. Det finns en hel del utbildningar att gå så det behöver inte vara för sent.

Du går i pension om några år, det blir ännu en omställning, kommer du att klara den?
– Ja, det tror jag. Jag kommer dessutom att ha fullt upp med mina intressen: fotografering, snickeriet och huset. Sedan har jag två döttrar, och jag ser fram emot att få bli morfar någon dag och kunna lägga all min tid på det.  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA