Hur ska kunskapen nu spridas vidare?
På andra institutioner uppskattar man kvaliteten på Arbetslivsinstitutets forskning och är mycket kritiska till nedläggningsbeslutet.
Margareta Oudhuis är föreståndare för Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås:
–Nedläggningsbeslutet är konstigt, Arbetslivsinstitutets forskning håller hög klass. Jag undrar om man inom alliansen vet hur stort och nära samarbetet är mellan institutet och resten av forskarvärlden? Allt stängs nu bara av eller bryts upp, använda pengar är bortkastade.
–Men den stora oron är: Vad händer med den arbetsvetenskapliga forskningen på sikt och den kunskap som finns? Hur ska den spridas vidare?
–Visst skulle vår institution kunna ta över forskning och doktorander från ALI men det förutsätter att regeringen skjuter till pengar.
Vid Institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet säger man sig också kunna ta över forskning om man får pengar. Birgitta Jordansson är prefekt:
–Arbetslivsinstitutet har betytt mycket för vår egen institutions framväxt och vi har mycket samarbete. Mycket av den kritik som framförts, att Arbetslivsinstitutet skulle vara en förlängd filial till socialdemokratin, beror på att man inte vet vilken forskning som bedrivs. Denna har över lag mycket hög kvalitet.
En rad forskare vid universitet och högskolor i Västsverige har skickat in ett upprop till arbetsmarknadsministern. I det vädjar man om att Arbetslivsinstitutet i Göteborg ska få bli kvar och framhåller vilken betydelse institutet haft för forskningen och utvecklingen av arbetslivet i regionen.