Inget resultat av förbättringsarbete

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-10-18

Arbetsmiljöverket har godtagit Arbetsförmedlingens plan för att förbättra arbetsmiljön.
Men problemen med stress och hot- och våldssituationer har knappast blivit bättre, säger Fredrik Andersson, ST.

I våras konstaterade Arbetsmiljöverkets inspektörer att det

fanns allvarliga brister på Arbetsförmedlingen, som hög arbetsbelastning, bristande säkerhetsrutiner och risk för ohälsa på grund av våld eller hot om våld.

Nu har Arbetsmiljöverket godtagit myndighetens svar att man jobbar med frågorna och att förbättringar är på gång. Den enda anmärkningen som kvarstår är att larmsystemet inte fungerar.

Men Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse, säger att det hittills inte märkts något resultat av förbättringsarbetet:

– Nu gäller det att leva upp till det man har sagt.

Enligt honom är arbetsbelastningen minst lika hög som tidigare och kraven på arbetsförmedlarna ökar.

Det finns också tecken på att det är lågt i tak, anser Fredrik Andersson.

– När myndigheten gör medarbetarundersökningar är det många chefer som inte vågar säga vad de tycker. När övriga medarbetare svarar att de är stressade, uppger cheferna att allt bara är bra. Sedan kommer de till oss förtroendevalda och säger något helt annat.

Att myndigheten får mer pengar i budgeten är i och för sig positivt, anser han. Men det ökar också förväntningarna på att arbetsförmedlarna ska lyckas ännu bättre än förut.

– Och det tar nästan ett år att lära upp en ny arbetsförmedlare. När anslagen minskar 2013 ska organisationen krympas igen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA