Minnie Nováky tycker att hon har nytta av sin internationella vana i sitt jobb som handläggare på servicekontoret.
Bild: Mikael Wallerstedt
Minnie Nováky tycker att hon har nytta av sin internationella vana i sitt jobb som handläggare på servicekontoret.

Hon vill nyansera bilden av Afrika

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-05-28

ST-medlemmen Minnie Nováky är handläggare på Skatteverkets servicekontor i Uppsala. På fritiden är hon intensivt engagerad i Afrikagrupperna. Hon sitter i riksorganisationens styrelse och är ordförande för lokalgruppen i Uppsala.

När besökte du Afrika för första gången?

– Jag åkte på ett studentutbyte år 2005 och jobbade på en skola i sydvästra Nigeria i fem månader. Det var när jag kom hem från Nigeria som jag engagerade mig i Afrikagrupperna. Jag har alltid känt en dragning till Afrika.

Har du varit i Afrika fler gånger sedan dess?

– Ja, både genom engagemanget i Afrikagrupperna och privat. Under min masterutbildning var jag i Syd-afrika under tre månader för att arbeta med en uppsats. Senare bodde jag i Nigeria i två år. Jag åkte dit på besök, men blev kvar längre än jag hade tänkt.

Behöver man en masterexamen för att jobba som servicehandläggare?

– Nej. Men det är inte någon nackdel. Jag har en master i humanitärt bistånd, och det är inte så lätt att få jobb i den branschen. Jag har ett spännande och utmanande jobb, där jag möter människor hela dagarna. Vi jobbar för tre myndigheter: Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan, och hjälper kunderna till rätta. Ibland har de utländsk bakgrund och jag får prata främmande språk, vilket jag uppskattar. Ibland kommer de från länder som jag har besökt. Då är det roligt att byta några ord om det. På det viset upprätthåller jag något slags internationalitet även på jobbet.

Vad är Afrikagruppernas arbete inriktat på?

– Afrikagrupperna bedriver utvecklingssamarbete i fem länder i södra Afrika: Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Moçambique och Angola. Afrikagrupperna bildades i kampen mot apartheid och för självständighet i de här länderna. Numera handlar verksamheten mer om att stödja organisationer, utvecklingen av civilsamhället och att kämpa för människors grundläggande rättigheter. Vi stöder dessutom Västsaharas kamp för självständighet.

Var kommer du att vara om tio år?

– Oj. Då är jag 40... Jag vet inte. Jag vet definitivt att jag fortfarande kommer att vara engagerad i Afrikagrupperna. Det blir mycket fokus på krig, svält och fattigdom när det handlar om Afrika, och det är naturligtvis jätteviktigt. Men det finns så mycket mer. Där finns storstäder med en utvecklad medelklass, där finns unga människor med drivkraft och entreprenörsanda. Min passion för Afrika gör att jag vill arbeta för att kontinenten ska framstå i rätt ljus.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA