»Jag vill bidra till att vi kan skapa ett hållbart arbetsliv för alla. Människor ska ha förutsättningar att göra ett bra jobb och känna sig nöjda när de går hem för dagen. Då mår både den enskilda individen och Sverige bättre«, säger TCOs ordförande Eva N
Bild: Elis Hoffman
»Jag vill bidra till att vi kan skapa ett hållbart arbetsliv för alla. Människor ska ha förutsättningar att göra ett bra jobb och känna sig nöjda när de går hem för dagen. Då mår både den enskilda individen och Sverige bättre«, säger TCOs ordförande Eva N

Hon vill lyssna på de unga

FÖRDJUPNING: TCO2011-11-09

Facket måste vara relevant även för unga människor på väg in i arbetslivet.
säger Eva Nordmark, sedan ett halvår ordförande i TCO. Hon tänker tala med
regeringen om ungdomars rätt till utbildning och jobb.

Eva Nordmarks kontorsrum på Linnégatan i Stockholm står ett skrivbord som använts av Otto Nordenskiöld, ordförande i TCO 1961–1970. Det vill hon behålla, bara polera upp det lite.

Det ska nog inte ses som uttryck för facklig nostalgi. Eva Nordmark gjorde sig känd som facklig förnyare under sin tid som ordförande i SKTF, numera Vision. Förbundet beslutade bland annat att en tredjedel av alla nya förtroendevalda skulle vara under 35 år och att ingen skulle ägna sig åt det fackliga arbetet på heltid.

Även som ordförande i TCO har hon understrukit att facket ska vara modernt, i tiden. Det är också det budskap hon fört fram till de många – överraskande många, enligt henne själv – politiker, arbetsgivare och företrädare för intresseorganisationer som velat träffa den nya TCO-ordföranden.

– Jag berättar att vi vill vara en modern centralorganisation och ha en politik som är relevant också för dem som är nya i arbetslivet. Vi ska inte bara ha skarpa analyser och vassa förslag, människor ska även känna sig berörda av dem.

Kan du ge exempel på TCO-frågor som berör?

– En viktig fråga handlar om att kunna förena arbetsliv och familj. I dag har vi familjer med två försörjare och dubbla karriärer, en ganska ny företeelse historiskt sett. Många har en gedigen utbildning och är besjälade av sitt arbete, men det gäller att få ihop livspusslet. Vi har nyligen gjort en enkel handbok om hur man skapar ett föräldravänligt arbetsliv och skickat till tusentals HR-chefer. Den har fått ett väldigt positivt mottagande.

Ett TCO-förslag som rör livspusslet är ett nytt Rut-avdrag, där arbetsgivare får skatterabatt för hushållstjänster som en personalförmån. Men bara till dem som har barn under 16 år. Blir inte det orättvist?

– Det skulle bli mer rättvist än det är i dag, då det mest är höginkomsttagare som använder Rut-avdraget. Vi riktar stödet till dem med störst behov, och enligt ungefär samma modell som med friskvårdsbidraget. Vi är pragmatiska: låt oss testa! Om många använder ett sådant avdrag kan det nuvarande Rut fasas ut.

Många fackförbund lägger ned mycket kraft och resurser på inkomstförsäkringar och medlemsservice som individuell rådgivning och karriärcoachning. Men Eva Nordmark ser ingen risk att de kollektiva värdena tonas ned. Båda behövs, menar hon.

– Jag tror att man ska bejaka människors vilja att vara med och göra skillnad, antingen individuellt eller tillsammans. Apropå föräldramanualen träffade jag till exempel en kvinna som hade ett litet barn och arbetade oerhört mycket. Hon sa att hon inte hade tid att gå på fackliga möten, men när jag berättade om manualen tyckte hon att den var precis vad hon behövde.

– Men jag tror fortfarande på kärnan i den fackliga tanken, att vi kan göra större skillnad tillsammans än som enskild individ. Det behöver inte handla om missnöje, det kan vara en dröm man vill förverkliga. Det kan finnas en väldig kraft i att göra det tillsammans, på en arbetsplats eller i TCO. Vi är inte bara ett försäkringsbolag.

Men många unga människor tycker att de klarar sig bra utan fackföreningar.

– Vi har en utmaning att förstå de ungas vardag, att vara lyhörda. De vill inte att facket bara ska vara en röst för dem, föra deras talan. De vill ha inflytande.

TCO-förbunden har satsat stora resurser på att nå unga i projektet Facket förändras. Hur värderar du resultatet?

– Det är ingen tvekan om att satsningen har varit värd pengarna. Vi har lyckats nå målgrupperna och bland annat tydliggjort värdet av kollektivavtalet, något som många unga inte känner till. Hemsidan har haft över 500 000 unika besökare.

– Facket förändras har också varit en viktig motor och inspiration i det fackliga förnyelsearbetet, och det arbetet tror jag är en av orsakerna till att många förbund växer i dag. Vi börjar skönja resultatet.

Ett förslag från TCO är utbildningsgaranti för ungdomar. Hur skulle den se ut?

– Vi vill att unga ska ha rätt att komplettera gymnasiebetyget upp till 25 års ålder. Var fjärde ung person saknar ett fullständigt gymnasiebetyg i dag, så det är ett stort problem.

Men komvux finns ju?

– Det behövs fler platser, och kanske en morot. Om man har försörjningsstöd skulle man kunna villkora det och säga att nu är det dags för dig att ta det här steget. På dagens arbetsmarknad behöver man ha minst gymnasiekompetens, det vore bara fel att inte låtsas om det.

Regeringen har signalerat att man vill samtala med arbetsmarknadens parter om arbetslösheten. Det tycker Eva Nordmark är bra.

– Jag tycker också att det är dags nu och har själv fört fram det till regeringen. Efter förra valet sa statsminister Fredrik Reinfeldt att man ville ut i vardagen, inte till parterna centralt. Jag förstår det, men vill man att något ska hända måste man träffa parterna.

Vad mer vill TCO då föra fram?

– Det är viktigt att möjliggöra utveckling under hela arbetslivet. Vi tycker att det är fel att dra ned antalet utbildningsplatser när vi vet att det kommer att uppstå en kompetensbrist inom vissa områden.

– Med oron i ekonomin behöver vi också stötta dem som utbildat sig, så att de snabbt får omsätta sina kunskaper. Vi har föreslagit att regeringen inrättar praktikplatser till nyutbildade akademiker. De nyutexaminerade bidrar med sina kunskaper på små och medelstora företag, som har brist på akademiker – det är en win-win-situation.

– Med en akademikerpraktik minskar också risktagandet kring utbildning, och det är viktigt för att minska den sociala snedrekryteringen till högskolan.

Arbetslösheten och den ekonomiska krisen har satt hård press på fackföreningsrörelsen i Europa. Problemen blir inte mindre av att Europafacket är splittrat i viktiga frågor, exempelvis i synen på lagstadgade minimilöner.

– Jag befarar att ett sådant krav från Europafacket kan försvåra våra möjligheter att skapa bra avtal som parter. Samtidigt har jag förståelse för mina kolleger runt om i Europa. Den enda chans de ser att undvika en press nedåt på lönerna är att lagstifta om en minimilön.

– Detta måste vi hantera rätt varsamt. Vi måste stötta varandra, samtidigt som vi inte får förstöra modeller som fungerar väl.

Du har 2 223 vänner på Facebook. För dem berättar du en hel del om ditt liv som privatperson. Är den sortens öppenhet ett måste för fackliga ledare i dag?

– Man måste inte, men jag tycker att det är kul och viktigt med sociala medier. Eftersom jag är nyfiken är det toppen att ha så många Facebook-vänner. Jag skriver om vad jag gör i mitt uppdrag, men berättar absolut inte allt. Jag är också personlig på Facebook, men inte alltför privat. Om jag bara pratade jobb skulle jag framstå som en TCO-nörd och få skulle orka läsa.

Eva Nordmark, ordförande i TCO.
Bild: Elis Hoffman
Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Eva Nordmark

  • Föddes 1971 i Luleå.
  • Har läst statsvetenskap och arbetat på Försäkringskassan.
  • Har varit politiskt aktiv för Socialdemokraterna; inom SSU, i kommunpolitiken och sedan som riksdagsledamot 1995-1998.
  • Valdes till ordförande i SKTF (numera Vision) 2004 och lämnade då Socialdemokraterna.
  • Efterträdde Sture Nordh som ordförande i TCO i maj 2011.
  • Bor tillsammans med man och två tonårsbarn i Nacka.

TCO

  • TCO är en förkortning för Tjänstemännens Centralorganisation. Det är en facklig centralorganisation med femton medlemsförbund, som tillsammans samlar 1,2 miljoner medlemmar.
  • TCO har till uppgift är att värna fackliga fri- och rättigheter, vara en facklig röst i samhällsdebatten och att företräda medlemsförbunden i det internationella fackliga arbetet. Däremot har TCO inget att göra med avtalsförhandlingar.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA