Hon prisades för uppsats om sjukförsäkringen

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-09-07

Lena Enqvist, nybakad jur kand, belönades nyligen med ett stipendium på 4 000 kronor från det fackliga studerandesamarbetet Tria för sin examensuppsats om sjukförsäkringen.

Hur kom det sig att du skickade in din uppsats till Tria?

– Jag var medlem i Tria under hela studietiden, och det var en studentinformatör som jag stötte på som ville värva mig till ST. Och när hon hörde vad jag skrev om tyckte hon att det var något som borde passa. Så då skickade jag in den. Sedan dröjde det nog ett halvår innan jag hörde att jag fått stipendium.

Vad skrev du egentligen om i din uppsats?

– Den handlade om reformerna i sjukförsäkringen och hur regelverket samspelar med andra trygghetssystem för en person som lämnar det ena systemet och ska in i det andra. Några skillnader som jag pekade på är exempelvis att tolkningen av begreppet arbetsförmåga skiljer sig åt och att de olika trygghetssystemen uppställer olika krav på aktivitet från den enskilde. Det kan så klart medföra vissa gränsdragningsproblem för den som lämnat sjukförsäkringen för att i stället söka ersättning från
a-kassan.

Om man ser till den allmänna debatt som har varit är det väl just det som har varit problemet?

– Till viss del är det nog så. När jag skrev uppsatsen för snart ett år sedan var reformen ny och jag tittade i huvudsak på motiven till den och jämförde dem med utformningen av rättsreglerna. Det tar ett tag för praxis att sätta sig och innan såväl domstolarna som individuella handläggare på myndigheter och arbetslöshetskassor har klara direktiv att gå på. En sådan studie borde man kanske kunna genomföra nu, det vore intressant.

Är sjukförsäkringssystemet något du kan tänka dig att ägna dig åt i framtiden?

– Jag tycker att det har varit oerhört intressant att få tillfället att fördjupa mig i ett ämne och jag kommer att fortsätta att följa utvecklingen. Men i mitt nuvarande yrke har jag ingen direkt användning av det jag lärt mig.

Nu gör du din notarietjänstgöring vid tingsrätten i Umeå. Vad gör man när man är notarie?

– Enklast kan man väl beskriva det som att jag är en form av domarassistent. Jag är med och förbereder mål inför att de ska avgöras, jag för protokoll under rättegångar och jag skriver bland annat förslag till domar och beslut som min domarhandledare sedan tittar på. Arbetet är oerhört lärorikt och jag lär mig nya saker varje dag.

Är jurist något som du drömt om att bli sedan du var liten?

– Nej, absolut inte. Jag har halkat in på den här banan. Jag hade till en början tänkt att jag skulle bli någon form av naturvetare, men sedan gjorde jag en helomvändning och började tycka att samhällsvetenskap var roligare.

Vad gör du annars när du inte jobbar?

– Jag försöker hinna med att ta del av kulturlivet och umgås med vänner och bekanta. Jag är uppvuxen i Umeå med omnejd och har min familj, vänner och bekanta här.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA