Meeri Wasberg i STs förbundsstyrelse vikarierar som riksdagsledamot.
Bild: Thomas Wågström
Meeri Wasberg i STs förbundsstyrelse vikarierar som riksdagsledamot.

Hon förenar partipolitik med ST-engagemang

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-10-20

Meeri Wasberg, ledamot av STs förbundsstyrelse, får ett annorlunda uppdrag. Under fyra månader lämnar hon styrelsen för att vikariera som riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Har du suttit i riksdagen förut?

– Inte på riktigt, ha, ha. Men jag har faktiskt varit inne och tjänstgjort som statsrådsersättare i en vecka. Det var efter valet, under expeditionsministären innan nya regeringen tillträdde.

Men aktiv i politiken har du varit?

– Ja, jag har haft kommunalpolitiska uppdrag sedan 1998. Jag har bland annat varit ordförande för Socialdemokraterna i Haninge. Och sedan förra året arbetar jag halvtid som vice gruppledare.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Det är arbetsmarknadsfrågor som ligger bakom mitt politiska engagemang. Men jag har även haft äldreomsorg och folkhälsofrågor på mitt bord.

Kan riksdagsplatsen gagna ST?

– Ja, det tror jag. Först och främst genom att jag kan ställa frågor och interpellationer och på så sätt få olika frågor som ST anser är viktiga belysta i rikspolitiken. Men jag hoppas också att jag kommer att få goda kontakter, vilket ST inte saknar, men som man aldrig kan få för mycket av. Sedan tror jag att det är en berikande erfarenhet som jag kommer att ha nytta av i mina fackliga uppdrag.

Kommer du driva några ST-frågor?

– Ja. Jag har inte formulerat mig än, men jag kommer på något sätt att vilja ta upp frågan om bolagisering och utförsäljningar. Jag tror själv inte på att verksamheter blir effektivare bara för att de bolagiseras och säljs ut. Sedan är a-kassans framtid en viktig fråga. Förutom att den sittande regeringen har gjort förändringar som man kan ha åsikter om, är a-kassereglerna ett lapptäcke där det hela tiden tillkommer nya lappar. Jag vill diskutera hur framtidens a-kassa ska se ut.

Vad gör du med dina uppdrag i ST?

– Jag kommer att ha ersättare i förbundsstyrelsen. Det gäller också mitt fackliga uppdrag i Arbetsförmedlingen, om jag blir omvald nu i oktober.

Hur går ett partipolitiskt engagemang ihop med arbetet i det partipolitiskt obundna ST?

– Det är inte självklart enkelt. Det är viktigt att man i varje situation funderar över vem man företräder. Jag tycker att jag utvecklat en känslighet för det, men man får jobba på balansen. I slutändan är jag ju alltid jag, med min personlighet och mina värderingar.

Hur gör du om ST och partiet har olika åsikter i en fråga?

– Hittills har en klar skiljelinje varit att jag aldrig befunnit mig på samma geografiska nivå i mitt fackliga uppdrag och i politiken. Nu kommer jag visserligen under fyra månader att befinna mig på riksnivå, men riksdagen och ST är inte parter på det sättet. I den mån det skulle dyka upp en fråga där partiet har en annan syn än förbundet får jag hantera det.

ÄMNEN:

Partipolitik ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA