Madelene Nordlund har fått ett forskningspris pris på 75 000 kronor. Här sitter hon tillsammans med sina hundar Alma och Rut.
Bild: Jan Lindmark
Madelene Nordlund har fått ett forskningspris pris på 75 000 kronor. Här sitter hon tillsammans med sina hundar Alma och Rut.

Hon fick pris för sin forskning

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-04-16

Utbildning lönar sig. Det är en av de slutsatser som socio-logen och ST-medlemmen Madelene Nordlund vid Umeå universitet har kommit fram till i sin forskning. Nu har hon och kollegan Mattias Strandh tilldelats Arbetslöshetskassornas
Samorganisations forskningspris på 75 000 kronor.

Vad betyder priset för dig?

– Det är jättetrevligt att bli uppmärksammad av utomstående för sitt arbete. Annars sitter man på sin kammare och vet inte om det man gör är betydelsefullt för någon annan. Det ger en extra kick!

Vad har du kommit fram till i din forskning?

– Hur viktigt det är med utbildning när man blir arbetslös. Det är mycket lättare att komma tillbaka om man får en andra chans. Vuxenutbildningen har verkligen en positiv effekt för individen. Det blir nästan alltid det resultatet, oavsett vilken grupp jag studerar.

Hur kom det sig att du började forska inom detta område?

– Det var en slump. Jag fick en doktorandtjänst vid ett forskningsprojekt om den aktiva arbetsmarknadspolitikens effekter på arbetslösheten. Men det var inte ämnet i sig som lockade mig, utan metoden som användes i projektet. Vi studerade inte små urval, utan alla svenskar som vid studiens början var arbetslösa. En totalundersökning, alltså. Men snabbt blev jag intresserad av ämnet också. Jag upptäckte att min forskning berör väldigt många människor.

Tar beslutsfattarna del av dina forskningsrön?

– Jag vet inte om de har läst min forskning. Det finns många andra forskare som kommer fram till liknande resultat som mina, i Sverige och utomlands. Journalister hör av sig ibland. Politikerna kanske tar del av det som journalisterna skriver.

Har du några nya intressanta projekt på gång?

– Vi har just avslutat en studie om vidareutbildningens betydelse för dem som kommer från icke nordiska länder. Vi studerade alla som bor i Sverige som gått nio år eller mindre i skolan. Slutsatsen blev att om man är lågutbildad och deltar i en arbetsmarknadspolitisk utbildning eller vuxenutbildning får det en effekt på ens inkomst senare. Men för invandrade från icke-nordiska länder ger komvux eller arbetsmarknadsutbildning en extra positiv effekt.

Vad ska du göra med prissumman?

– Jag vet faktiskt inte. Kanske en resa. Och gärna en god middag med Mattias Strandh här på sociologiska institutionen. Vi delar ju priset.

Inlagt av Göte Henriksson (ej verifierad) tors, 04/18/2013 - 18:24
Precis vad jag alltid har trott. Jobbar som studievägledare på Vux och delar helt forskarens slutsatser. Men ser också fram emot en kvalitativ forskning! Bra gjort Madelene och Mattias. Knep up the god workshops!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA