Bild: Anna-Lena Lundqvist

Han förstör sedlar värda miljonbelopp

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM 2008-11-25

Namn: Bo Widell 
Ålder: 60 år
Bostad: Landala i centrala Göteborg
Familj: Nej
Yrke och arbetsplats: Tjänsteman på Riksbankens enhet för kontantförsörjning i Mölndal
Månadslön: 26 000 kronor

Arbetsuppgifter: Vi har hand om Riksbankens lager av sedlar och mynt. Vi lämnar ut kontanter till bankerna eller deras ombud, som distribuerar kontanterna vidare till handeln och allmänheten. Vi tar också emot slitna och ogiltiga sedlar. När de kommer in körs de genom en maskin som kontrollerar äkthet och antal. Sedlarna förstörs sedan, men sekretessen hindrar mig från att säga hur. 2007 makulerades totalt 103 miljoner sedlar i Sverige. Häromveckan fick jag till exempel in en enkronassedel från 1918 som skulle makuleras. Jämfört med för 30 år sedan kan man märka att folk inte är lika aktsamma om pengarna.

Det kan vara intressant att veta att det är allmänhetens efterfrågan som styr hur mycket kontanter det finns ute i samhället. Och det är inte Riksbanken som trycker sedlar, utan de köps in efter ett upphandlingsförfarande. Vi betalar 75 öre för en enkrona och 40 öre för en hundrakronorssedel.

— •l• —

Fritid: Jag är intresserad av rockmusik och läser skivrecensioner och försöker hänga med. Jag köper skivor, laddar inte ner. Gillar mycket – från Elvis och Beatles till Bruce Springsteen och Oasis. 

— •l• —

Det bästa med jobbet: Jag har varit anställd sedan 1969 och har alltid tyckt att jag haft varierande uppgifter. Och här i Mölndal har vi bra och ljusa arbetslokaler efter inflyttning i nytt hus från 1995.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Det var den svåraste frågan. Jag kommer inte på något riktigt bra. Men eftersom vi hanterar mynt och det är rätt tungt, så måste man hela tiden ha koll på arbetsmiljön.

— •l• —

Därför är jag med i ST: Det är en trygghet. Man vet att det alltid är någon som talar för en. Vi har visserligen börjat med individuella lönesättande samtal, vilket har sina fördelar, men ST har ordnat en utbildning i det så att man var väl förberedd. Jag är också med i facket för att kunna påverka.

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Lokalt har vi en viktig uppgift när det gäller att bevaka och påverka beslut och medverka i lokala förhandlingar. Seko och Jusek har lagt ner lokalt och fungerar nu enbart via ombudsmän.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA